Portal 072info

Turističkim autobusima zabranili prolazak preko Doljana

Čelnici grada Metkovića, u susjednoj Hrvatskoj, odlučili su, i to u saradnji sa svim tamošnjim nadležnim državnim institucijama, pred Doljanima zaustaviti turističke autobuse koji idu prema našoj državi i preusmjeriti ih na druge granične prijelaze.

Viši troškovi

Kada se sagleda odluka koju potpisuje gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a koja je donesena krajem aprila, zabranjen je prolaz svim autobusima koji turiste ne vode na izlete na područja koja su pod ingerencijom tamošnje turističke zajednice.

U slučaju da turistička ruta uključuje obilazak Metkovića, bit će neophodne posebne propusnice.

Odluka koja stupa na snagu 10. juna i koja će važiti do 30. oktobra donesena je zbog velikih gužvi koje turistički autobusi stvaraju kroz Metković te prema Graničnom prijelazu Doljani.

Tako će autobusi koji se kreću iz smjera Dubrovnika prema BiH biti preusmjeravani u Opuzenu na GP Nova Sela-Bijača, kao i oni koji dolaze iz Splita.

Ovakva odluka izazvala je ogorčenje u Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako nam kaže Semir Temim, zamjenik direktora TZ, to će, zasigurno, povećati troškove turističkih dolazaka u BiH.

Dvije trake

– Jako smo razočarani. Bijača jeste naš najmoderniji granični prijelaz, ali svjedoci smo da su, zbog nedovoljnog broja uposlenih, šta li već, od šest ulazno-izlaznih traka u funkciji najčešće dvije. To će stvoriti ogromne gužve – iznosi Temim.

  • “>

Činjenica je, navodi on, da sve veći broj stranih turista posjećuje našu zemlju i zbog toga je neophodno pojednostaviti procedure dolazaka.

Spora obnova  

– Cesta Stolac- Neum, koja je interes svih građana BiH, obnavlja se puževim korakom. Krajnje je vrijeme da počnemo gledati svoje interese – poručuje Temim.

Avaz

Podijelite članak