Turizam: Jeftini evropski gradovi

Turizam: Jeftini evropski gradovi

sarajevo112

Već godinama raznorazni portali istražuju cijene putovanja po svijetu i preporučuju destinacije koje su najpogodnije za svaki džep. Nedavno je objavljen „indeks 2013“ za bekpekere gdje je upoređeno 47 evropskih gradova a među njima i oni koji su najpovoljniji.

Termin bekpeker odnosi se na one putnike koji žele za kratko vrijeme posjetiti što više destinacija, a pri tome koristeći hostele ili neki drugi jeftini smještaj.

Po njihovim istraživanjima najjeftiniji su istočnoevropski gradovi, a među njima pri samom vrhu našlo se i Sarajevo.

U nastavku pročitajte par zanimljivih i dakako jeftinih destinacija.

Bukurešt (Rumunija)

Indeks po kojem bekpekeri računaju je, između ostalog dvije vožnje javnim prevozom i noćenje u hostelu. Po njihovim računicama, Bukurešt je najjeftiniji evropski grad u kojem je po danu potrebno samo 18 eura.

Sofija (Bugarska)

Za Sofiju prije svega navode da ima vrlo ljubazne domaćine te prijatno gradsko središte, a u cijenu indeksa uključena su i tri obroka dnevno, tako da cijena iznosi oko 19 eura po danu.

Krakov (Poljska)

Dnevna cijena i za Krakov je 19 eura, a posjeta ovom drugom po veličini gradu u Poljskoj smatra se jako isplativim putovanjem. Ako imate priliku, posjetite Krakov što prije, jer cijene će uskoro skočiti baš kao što su skočile u Pragu i Budimpešti.

Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Naša metropola se mnogo trudi da postane jedno pravo evropsko turističko središte, i na dobrom je putu. Jednom kada odete u Sarajevo, sigurno ćete mu se vratiti. Bilo to na Vrelo Bosne, Baščaršiju ili negdje drugo. U njihovu cijenu indeksa uključeno je i par pića, a uživanje u Sarajevu nije mnogo skupo, potrebno vam je oko 19 eura.

Kijev (Ukrajina)

Iako Kijev nije grad koji se često posjećuje, trebao bi da se nađe na turističkim rutama i svakako da ga ne propustite, jer sve što vam treba za uživanje u Kijevu je 20 eura. Jedini problem je taj što domaćini ne znaju engleski, ali sigurno će se i to ubrzo promjeniti.

Riga (Latvija)

Hosteli im izgledaju odlično, mnogo su ljubazni, a dnevno ćete potrošiti oko 20 eura.

Beograd (Srbija)

Cijena jednog dana u Beogradu je 22 eura, a za te pare ćete uživati u znamenitostima metropole i vrhunskom noćnom provodu, bilo na splavovima ili klubovima, niske cijene, dobra hrana.

Budimpešta (Mađarska)

Boravak u Budimpešti košta oko 24 eura dnevno, a osim uživanja u znamenitostima, za ove pare možete se okupati i u termalnom izvoru.

Varšava (Poljska)

Iako je Krakov jeftiniji i smatra se prvom turističkom destinacijom Poljske, Varšava privlači turiste, a boravak u njoj je 28 eura dnevno.

Zagreb (Hrvatska)

Hrvatska metropola se ne obilazi često kada je u pitanju turistička ruta po Evropi, a smatraju da je idealno mjesto za odmor i još je prilično jeftin, dnevni budžet je oko 30 eura dnevno.

Posjetite neku navedenu destinaciju i uvjerite se u tačnost podataka. Uživajte.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS