Portal 072info

Turizam: U Neumu zadovoljni posjetom u julu i augustu, strahuju od podsezone

1f2df45c4d73460c14018c459d9a89b2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljetna sezona u Neumu polako se primiče kraju, a imajući u vidu početak sezone i sve probleme koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim rezultatima.

– Ljetna turistička sezona u sedmom i osmom mjesecu bila je zadovoljavajuća. U četvrtom i petom mjesecu nije se moglo ući u Neum bez negativnog testa na covid-19, nije bilo seminara i kongresa. Lagano smo krenuli u šestom mjesecu, a u sedmom i osmom bili smo puni gostiju i nadam se da će se sezona produžiti joštjedan-dva – kaže načelnik općine Neum Živko Matuško.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja. Na neumskim plažama uglavnom su odmarali domaći gosti te turisti iz Srbije kojih je ove godine bilo značajno više nego prethodnih godina.

Kada su u pitanju statistički podaci, hotelijeri kažu kako je špica sezone bila gotovo na nivou prošle godine no problem je potpuni izostanak predsezone te neizvjesna postsezona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bit ćemo zadovoljni ako nam ova godina bude na nivou 40 do 45 posto u odnosu na prošlu. Sedmi i osmi mjesec su bili iznimno popunjeni, međutim predsezona je nepovratno izgubljena, deveti i deseti mjesec su slabo popunjen i kompletan kongresni turizam je otkazan. Ovih dana nam je otkazan jedan veliki kongres i sve će se u postsezoni svoditi na individualne dolaske i dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Bit ćemo zadovoljni ako budemo na 30 posto kapaciteta u devetom mjesecu – kazao je direktor prodaje neumskog hotela Sunce Dario Krešić.

Hotelijeri ističu kako se nadaju da će s ostvarenim prihodima uspjeti zadržati radnike i dočekati novu sezonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I hotel Sunce i Grand hotel Neum ostat će otvoreni do kraja devetog mjeseca. Svoja vrata planiraju ponovno otvoriti sredinom trećeg mjeseca 2021. godine, a u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije moguće je da budu otvoreni i u vrijeme novogodišnjih praznika. No, kako kažu, sada je prerano o tome govoriti.

Za kraj sljedeće godine najavljen je i završetak magistralne prometnice Stolac – Neum, koja će, nadaju se u jedinom bh. gradu na moru, dati dodatni zamah lokalnom turizmu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Đapo: Bosanskohercegovačko selo može biti naš novi turistički brend

072info.com

Neum poslovao iznad prosjeka: Kakva je trenutna situacija?

072info.com

Veliko nevrijeme u Neumu, bura nosi sve pred sobom

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)