Portal 072info

Turizam uzima zamah u Federaciji BiH

Mart je ove godine obećavajući za sektor turizma u Federaciji BiH. Prvi proljetni mjesec, po broju dolazaka turista, bolji je od februara za 52%, a u odnosu na mart prošle godine respektabilnih 14.5%.

I broj noćenja turista postigao je sličan rast, pa je u martu zabilježeno više od 109.000 noćenja.  Najbroniji su turisti iz susjedne Hrvatske, a na drugom mjestu gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ne iznenađuje rast posjeta gostiju s Bliskog Istoka, jer je Sarajevo direktnim avionskim letovima povezano s Dubaijem i to tri puta dnevno. Ukupno 21 let sedmično iz Dubaija nije jedina veza s tržištem Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer turisti dolaze i s aerodroma Sharjah i to devet puta sedmično. Direktnom, redovnom  avionskom linijom u Sarajevo dolaze i gosti iz Katara i Kuvajta.

Po brojnosti slijede turisti iz Turske, Italije i Srbije. Italijani na četvrtom mjestu posebno su zanimljivi kao gosti. Naime, s ovom zemljom, osim povremenih čarter letova za Mostar, BiH nema uspostavljen redovan avionski saobraćaj.

Uz dobar plan, mnogo truda, sigurno bi i italijanski turisti bili daleko zastupljeniji, kada bi saobraćajne veze između gradova u BiH i Italiji bile bolje.

(Tomislav Đurić, Hayat/Foto: Arhiv/Pixabay)
Hayat.ba

Podijelite članak