AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi u New Yorku gdje je planirano da se danas obrati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Na dnevnom redu će biti i razmatranje ostavke visokog predstavnika Valentina Inzka uoči imenovanja Christiana Schmidta na tu funkciju.

Prema dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a sjednica počinje u 15 sati po lokalnom vremenu (21 sati po našem), a tačka dnevnog reda “Bosna i Hercegovina” je peta i ujedno posljednja što ostavlja dosta prostora i vremena za raspravu o situaciji u našoj zemlji.

Turković će upoznati sve članice UN-a o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji u BiH, a fokus će OHR odnosno visoki predstavnik. Poznato je da je ostavku podnio Valentin Inzko, a dolazak njegovog nasljednika u BiH, Christiana Schmidta,očekuje se 1. augusta.

Očekuje se da Ruska Federacija, kao i u Vijeću za implementaciju mira (PIC), se usprotivi dolasku njemačkog diplamte na čelo OHR-a u BiH.

Inače, ministrica Turković sastala se jučer u New Yorku sa Antoniom Gutteresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Pretpostavlja se da će danas biti govora i o problemima u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, izazovima i problemima sa kojima se zemlja suočava na putu ka EU i NATO savezu, negiranju genocida i drugim temama koje i dalje drže zemlju u okovima, a građanima ne daju naprijed.

Treba istaći da se s izlaskom Turković za govornicu Vijeća sigurnosti UN-a ne slaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je već pisao stranim ambasadorima tražeći da ne dopuste šefici bh. diplomatije da se obrati.

Dodik tvrdi da ministrica vanjskih poslova BiH nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Inzka.

“Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministrica Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN-u Svena Jirgensona da Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici”, rekli su za iz Dodikovog kabineta.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti “jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodao je da je odgovornost na Turković jer, “iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za vanjsku politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje”. Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra vanjskih poslova”.