Portal 072info

Turković i Đapo: Sezona je izgubljena, ostali smo bez ogromnih prihoda

75F73495 5DAF 4C6D 9283 7CF284784739
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nismo ni svjesni koliko smo prihoda izgubili zatvaranjem granice za turiste. Turistička sezona je već izgubljena i pitanje je sada šta ćemo od svega na kraju imati, bez obzira na to kada će ponovo biti otvorena.

Kazala je ovo za „Dnevni avaz“ Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH koja je prokomentirala informaciju da ni jučer na sjednici Vijeća ministara, iako je to zahtijevalo Predsjedništvo BiH, nije donesena odluka da se otvori granica za državljane iz Kine, Turske, SAD i Rusije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čeka mišljenja 

Na Vijeću ministara je konstatirano da je ova odluka na čekanju dok se ne usaglase stavovi nadležnih službi, a sada se čeka i mišljenje entitetskih ministarstava zdravstva.

Vijeće ministara, ustvari, jučer nije moglo ni donijeti ovakvu odluku, kako nam je pojasnila Turković, jer nije ni postojao zvaničan prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nismo imali dostavljen prijedlog za ovu odluku. Na Kolegiju sam prije sjednice tražila da vidimo šta ćemo, na što je Zoran Tegeltija odgovorio da će se zauzeti stav poslije razgovora s entitetskim premijerima i da će sve biti prezentirano na narednoj sjednici. Ali procedura je takva da bez zvaničnog prijedloga to ne može biti ni usvojeno – kazala nam je Turković.

Prema njenim riječima, odluka o otvaranju granica trebala je biti usvojena davno, još prije početka turističke sezone i godišnjih odmora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Evo danas (jučer, op. a.) je već 2. septembar, a sada ćemo čekati odluku do polovine mjeseca. Pitanje je hoće li i tada biti donesena. To znači da mi onda moramo da „nacijedimo“ nekog turistu, a tako ne ide. Stvar je jasna, sezona je izgubljena, izgubili smo ogromne prihode i pitanje je šta će od svega biti. Sada je upitno šta ćemo imati zimi, jer dok je ljeta, nekako je i išlo – rekla je Turković.

Negativan test

Ogorčenje nije krila ni Edita Đapo, federalna ministrica turizma i okoliša. Ona je mjesecima apelirala da se otvori granica za turiste kako bi se spasila sezona. Ali njeni apeli nisu urodili plodom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Žao mi je što Vijeće ministara nakon brojnih apela Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Federacije, Predsjedništva i na kraju turističkih radnika nije usvojilo odluku o otvaranju granice za turiste iz Turske, Rusije, SAD, Kine… Vlada FBiH je tražila da se otvore granice za sve strane turiste ako imaju negativan test na koronavirus – istakla je Đapo.

Đapo: To nije pitanje politike, nego struke

– Posebno je poražavajuća činjenica da se to pitanje, koje je potpuno tehničke prirode i koje može koliko-toliko spasiti turističku sezonu, sada svodi na dnevnu politiku. To nije pitanje politike, nego struke. Još jednom molim Vijeće ministara, u svoje i ime hiljada turističkih radnika u cijeloj BiH, da otvore granice, jer će tako pomoći turizmu i privredi naše zemlje – rekla nam je Đapo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)