Turković poziva: Izraditi plan za ublažavanje energetske krize i inflacije u BiH

bisera turkovic Armin Durgut Pixsell

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković traži od nadležnih institucija Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, hitno izrade plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije.

– Građani Bosne i Hercegovine već sedmicama trpe teške ekonomske udare i posljedice globalne energetske krize. Država mora imati odgovor te zajedno sa nadležnim institucijama drugih nivoa izraditi plan kako ublažiti te posljedice. Rast prihoda na jedinstveni račun zbog inflacije stvara osnovu i kapacitet da država reagira u skladu sa zakonom, nadležnostima i potrebama.

Prihodi na bazi rasta cijene energenata

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine. 

To znači da je država, uglavnom, na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Potrebno je razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi u borbi sa poljedicama ekonomske krize. 

Stručna tijela Vijeća ministara BiH i drugih institucija trebaju, u saradnji sa entitetskim vladama, Svjetskom bankom te drugim međunarodnim institucijama koje su već ponudile pomoć, izraditi analizu, a potom strategiju i plan – navela je Turković.

Višak prihoda vratiti građanima

Poručila je da višak prihoda koji je prikupljen od građana i privrede ne smije biti utrošen samo u tekuću potršnju i da je dio sredstava neophodno reinvestirati u projekte energetske diverzifikacije i smanjenja energetske ovisnosti od jednog isporučioca.

– Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu – dodala je Turković.

Avaz