Turković: U BiH mogu ući svi koji imaju Šengen vizu, granice treba otvoriti i za državljane Turske

thumbs b c 5670d62740d373d155e08af0747225fe
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara osim što je državljanima Evropske unije odobren ulaz u Bosnu i Hercegovinu uz negativan test na koronavirus dogovoreno je da ista pravila važe i za sve strance koji posjeduju višekratnu Šengen vizu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nam je kazala da odobrenje ulaska državljana EU u našu državu nije kompletna odluka, te da odobrenje važi i za druge strance:

“Odluka kaže da se odnosi na sve strance koji posjeduju višekratnu Šengen vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama EU i šengenskog područja”.

ČITAJ JOŠ:  Turski mediji bruje o novoj vezi pjevačice: Gdje je Emina Jahović upoznala novog milionera

Za sve njih je naravno potreban negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je danas rekla da joj nije jasno zbog čega državljani Turske, SAD-a i nekih drugih bliskoistočnih zemalja ne mogu ući u BiH pod istim uslovima. Zbog toga je Vijeće ministara i ministircu Turković pozvala da promijene i prošire današnju odluku.

Ministrica u Vijeću Bisera Turković je kazala da odluku definitivno treba proširiti što će, nada se, biti i učinjeno u drugoj fazi popuštanja ograničenja na granicama.

ČITAJ JOŠ:  Lanac posljedica poskupljenja goriva

“Gospođa Đapo je apsolutno upravu. Ja sam uvijek imala stav da je trebalo otvoriti za sve zemlje pod uslovom da se napravi COVID test kako bi bili apsolutno sigurni da ljudi koji ulaze u BiH su zdravi i da ne donose nikakve rizike”, riječi su Turković.

Objašnjava da, ukoliko ne postoji mogućnost otvaranja granica za građane svih zemalja, onda to treba uraditi bar za prijateljske zemlje “koje su za nas uvijek držale otvorene granice”.

ČITAJ JOŠ:  Erdogan: Branit ćemo svaku kap naše vode i svaki pedalj naše zemlje

Ona je pozvala ministricu Đapo da zajedno sa svojim istomišljenicima uloži dodatne napore i urgira na Vijeće ministara da proširi odluku.

O ulasku turskih državljana je bilo riječi i na prethodnoj sjednici Vijeća ministara, ali i danas. Ministar odbrane Sifet Podžić je pitao predsjedavajućeg kada će biti otvorena ova mogućnost i za državljane Turske kao i za one iz arapskih zemalja, no rečeno mu je da je to još uvijek na čekanju.

GODISNJICA
MARKETING