Turska: 717 kg heroina trebalo završiti u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

9Od zaprimanja obavijesti nadležnih organa o zapljeni 717 kilograma heroina u Turskoj, koji je, prema navodima tamošnjih medija, trebao završiti u Bosni i Hercegovini, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preduzima sve potrebne radnje radi provjere ovih informacija, a već su saslušane određene osobe koje su mogu dovesti u vezu sa predmetnom pošiljkom, potvrđeno je za Dnevni avaz iz ove agencije.

– Pod nadzorom Tužilaštva BiH, SIPA već obavlja informativne razgovore s odgovornim osobama u pravnim subjektima, nakon čega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen kompletan izvještaj – rekla je za Avaz Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Podsjećamo, turski carinici su 1. augusta na prijelazu Hamzabejli-Lesovo, na granici između Turske i Bugarske, zaplijenili rekordnih 717,694 kilograma heroina, a droga je otkrivena u kamionu hrvatskih registracija, koji je za BiH prevozio veš mašine i televizore. Radi se o do sada najvećoj zapljeni droge na turskim graničnim prijelazima.

Uhapšeni hrvatski državljanin čiji su inicijali D. N. prevozio je u kamionu drogu raspoređenu u 1.400 paketića, koja je pronađena tokom rutinske kontrole, a čija je vrijednost 20 miliona eura.

Inače, kako je potvrđeno za Avaz iz policijskih izvora, kod uhapšenog hrvatskog državljanina pronađena je carinska deklaracija na kojoj je jasno pisalo da su se mašine za veš trebale izvesti u BiH.

Izvor: Fena