Portal 072info

TURSKA: Četiri mladića biciklima krenula put Potočara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

phpThumb_generated_thumbnailjpg

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nešto što se ne viđa svakog dana jestei sljedeća priča.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Četiri studenta iz Turske krenula su na putovanje dugo 13 dana i to čak iz Istanbula prema Srebenici, kako bi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebenici koji se desio u julu 1995. Godine, te na taj način stigli na klanjanje dženaze žrtvama rata, jer nikada na pravi način oni to nisu uspjeli.

U okviru aktivnosti turske općine Gungoren u Istanbulu, četiri studenta koji su ujedno i braća Furkan i Abdullah Sacid Boztas, Suheyl Sagmen i Tarik Akkaya, inače se bave biciklizmom, biciklima su se zaputili prema Bosni, prema Srebrenici, prema Potočarima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove momke ispred zgrade općine u Turskoj ispratili su okupljeni građani i načelnik općine Gungoren Sakir Yucel Karaman koji je tom prilikom izjavio da je ovo lijep način da se obilježi stradanje Bošnjaka u genocidu u Srebenici, te istakao: "Kao što znate, u julu se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Ovi hrabri momci će se pridružiti ostalim u Srebenici kako bi obilježili taj tužni događaj. Oni će tamošnjim Bošnjacima prenijeti naše osjećaje i ljubav koju gajimo prema njima", rekao je Karaman.

Student na istanbulskom Yildiz Teknik univerzitetu Furkan Akkaya je dodao da su se na ovaj način željeli prisjetiti svih žrtava genocida u Srebenici. "Svake godine se obilježava genocid u Srebrenici. Mi smo taj tužni događaj željeli obilježiti na ovaj način. Kada dođemo u Srebenicu tamo ćemo se sastati s našim prijateljima i svi zajedno ćemo prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida", rekao je Akkaya.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovi ponosni i skromni momci će tokom svoga putovanja proći kroz četiri zemlje i to Bugarsku, Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru, a kada se etapa izmjeri u kilometrima ona iznosi oko 1800 kilometara, što je izuzetno naporno i teško, ali oni vjeruju da će uspjeti da istraju u tome.

Planiraju da 11. jula već stignu u Srebrenicu, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira" koji se svake godine održava, a kako ovi momc ističu i ovo je za njih jedan vid učestvovanja na Maršu mira. Poslije ceremonije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, četverica studenata će  posjetiti prelijepi grad Goražde, gdje će prisustvovati zajedničkom iftaru s tamošnjim Bošnjacima, koji su im najavili izuzetno lijep i prigodan doček, koji zasigurno zaslužuju.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME