TURSKA: Četiri mladića biciklima krenula put Potočara

TURSKA: Četiri mladića biciklima krenula put Potočara

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Nešto što se ne viđa svakog dana jestei sljedeća priča.

Četiri studenta iz Turske krenula su na putovanje dugo 13 dana i to čak iz Istanbula prema Srebenici, kako bi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebenici koji se desio u julu 1995. Godine, te na taj način stigli na klanjanje dženaze žrtvama rata, jer nikada na pravi način oni to nisu uspjeli.

U okviru aktivnosti turske općine Gungoren u Istanbulu, četiri studenta koji su ujedno i braća Furkan i Abdullah Sacid Boztas, Suheyl Sagmen i Tarik Akkaya, inače se bave biciklizmom, biciklima su se zaputili prema Bosni, prema Srebrenici, prema Potočarima.

Ove momke ispred zgrade općine u Turskoj ispratili su okupljeni građani i načelnik općine Gungoren Sakir Yucel Karaman koji je tom prilikom izjavio da je ovo lijep način da se obilježi stradanje Bošnjaka u genocidu u Srebenici, te istakao: "Kao što znate, u julu se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Ovi hrabri momci će se pridružiti ostalim u Srebenici kako bi obilježili taj tužni događaj. Oni će tamošnjim Bošnjacima prenijeti naše osjećaje i ljubav koju gajimo prema njima", rekao je Karaman.

Student na istanbulskom Yildiz Teknik univerzitetu Furkan Akkaya je dodao da su se na ovaj način željeli prisjetiti svih žrtava genocida u Srebenici. "Svake godine se obilježava genocid u Srebrenici. Mi smo taj tužni događaj željeli obilježiti na ovaj način. Kada dođemo u Srebenicu tamo ćemo se sastati s našim prijateljima i svi zajedno ćemo prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida", rekao je Akkaya.

Ovi ponosni i skromni momci će tokom svoga putovanja proći kroz četiri zemlje i to Bugarsku, Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru, a kada se etapa izmjeri u kilometrima ona iznosi oko 1800 kilometara, što je izuzetno naporno i teško, ali oni vjeruju da će uspjeti da istraju u tome.

Planiraju da 11. jula već stignu u Srebrenicu, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira" koji se svake godine održava, a kako ovi momc ističu i ovo je za njih jedan vid učestvovanja na Maršu mira. Poslije ceremonije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, četverica studenata će  posjetiti prelijepi grad Goražde, gdje će prisustvovati zajedničkom iftaru s tamošnjim Bošnjacima, koji su im najavili izuzetno lijep i prigodan doček, koji zasigurno zaslužuju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica