AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Spasilačke ekipe spasile su sedam osoba iz ruševina i pokušavaju izvući još tri osobe koje su ostale zarobljene ispod ruševina u istočnoturskoj provinciji Bingol koju je danas pogodio snažan zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru.

Iz Ureda za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) saopćeno je da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova.

Zemljotres se dogodio u 17.24 minute po lokalnom vremenu i osjetio se u nekoliko susjednih provincija. Uslijedila su i dva jača naknadna podrhtavanja tla jačine 4,6 i 4,7 stepeni po Richteru.

Iz Ureda guvernera Bingola saopćeno je da su spasilačke ekipe ispod ruševina spasile sedam osoba, uključujući i jednog stražara. Radi se na izvlačenju još tri osobe, uključujući i jednog stražara, koje su zarobljene ispod ruševina koje su nastale tokom zemljotresa.

Turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum saopćio je da su sve nadležne službe na terenu i da rade na evidentiranju posljedica potresa.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar Kurum na putu su ka Bingolu, gdje će posjetiti regije koje su pogođene zemljotresom.

Uporedo s tim, guverner provincije Bingol Kadir Ekinci je saopćio da su se urušile dvije osmatračnice u selu Kaynarpinar i da su povrijeđena trojica stražara.

“Urušilo se desetak kuća u selima Elmali i Dinarbey u distriktu Yedisu. Srećom, do sada nemamo informacije o smrtnim slučajevima“, saopćio je Ekinci.