Turska kaznila Google sa 36,6 miliona dolara zbog kršenja zakona o konkurenciji

Turske vlasti izrekle su veliku novčanu kaznu Googleu od 296 miliona turskih lira (36,6 miliona dolara) nakon što je utvrđeno da je ovaj tehnološki gigant prekršio državni zakon o konkurenciji.

Agencija za zaštitu konkurencije Turske objavila je da je Google prekršio zakon usložnjavanjem rezultata pretraživanja na tržištu usluga sadržaja, isticanjem tekstualnih oglasa na vrh svojih rezultata pretraživanja, čime je isključio svoje konkurente.

Istraga je obuhvatila turski Google Reklamcilik ve Pazarlama Ltd., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Ltd. i Alphabet, Googleovu matičnu kompaniju.

Google će kaznu od 36,6 miliona dolara morati platiti u roku od šest mjeseci te će godišnje morati podnositi izvještaje Agenciji za zaštitu konkurencije.

Posljednjih mjeseci Google i druge tehnološke kompanije sa sjedištem u SAD-u, suočavaju se sa sve većim pritiskom vlasti u više zemalja. Korporacije su u više navrata imale problema zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju, nekorektnim politikama oglašavanja, kao i zbog zloupotrebe svog dominantnog položaja na tržištu, piše RT.

Prethodni članakU Žepču nestala djevojka
Sljedeći članakKoronavirus u BiH: Preminuo 32-godišnji muškarac