Portal 072info

Turska kreirala plan vakcinacije stanovnika, na početku doze za 2,5 miliona ljudi

Screenshot 2 1533
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turska je kreirala plan vakcinacije stanovništva, koja bi trebala početi u prvim mjesecima 2021. godine. Za početak će u ovoj zemlji biti osigurano 2,5 miliona doza za prioritetne kategorije društva. U Turskoj je u toku kliničko ispitivanje djelovanja vakcine CoronaVac na ljudima, a koju je razvila Kina u partnerstvu s američkim i njemačkim naučnicima. Kako turske vlasti predviđaju, vakcinacija bi trebala početi kroz nekoliko sedmica, ukoliko se ispitivanja pokažu uspješnim.

Riječ je o vakcini koju je razvio kineski Sinovac, javlja Daily Sabah. Ovu vakcinu će među prvima dobiti zdravstveni radnici, državnici za provedbu zakona i radnici koji rade na mjestima s velikim kapacitetom ljudi.

Iz Kine bi u Tursku trebalo biti dopremljeno pet miliona doza vakcina, to jeste po dvije doze za 2,5 miliona ljudi. Ipak, starije osobe i dalje su nisko na listi prioriteta za primanje vakcine, jer CoronaVac još nije testirana na osobama od 65 godina i više.

Hiljade dobrovoljaca u Turskoj do sada se prijavilo da učestvuje u ispitivanju vakcine CoronaVac, a koja je inače prva strana vakcina koja je ušla u treću fazu kliničkih ispitivanja u Turskoj u septembru ove godine.

Turski naučnici također rade na deset projekata za razvoj lijekova i vakcine protiv COVID-a 19. Medijski izvještaji kažu da su dvije vakcine koje su razvili Univerzitet Erciyes i još jedna privatna farmaceutska kompanija Kocak Farma blizu provođenju ispitivanja na ljudima.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Britanski ministar zdravlja će primiti vakcinu Pfizer uživo na TV-u

DPA - Portal 072info

Objavljeni simptomi koji se mogu javiti nakon primanja ruske vakcine

Portal 072info

Početkom 2021. u BiH stiže milion i 230.000 doza vakcina protiv korone

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME