Portal 072info

TURSKA OTVORENO UZ ISIS? ‘Dosad su nas napadali s triju strana, sad nas gađaju i s četvrte’

Islamska je država tijekom subote pokrenula napad na pogranični sirijski grad Kobane s teritorija Turske, tvrdi u izjavi za agenciju Associated Press jedan kurdski dužnosnik te aktivističke organizacije.

Napad je, kako tvrdi Sirijski opservatorij za ljudska prava, započeo dolaskom jednog bombaša samoubojice koji se dovezao oklopnim vozilom te ga je na samom graničnom prijelazu između Sirije i Turske zajedno sa sobom dignuo u zrak. Istu je priču ispričao iNawaf Khalil, glasnogovornik Stranke demokratske unije, utjecajne kurdske organizacije koja djeluje u Siriji.

‘ISIS je dosad napadao s triju strana, od danas napada i s četvrte’, izjavio je Khalil.

Službena Ankara opovrgava tvrdnje da ISIS koristi turski teritorij za napad na Kobane, gradić koji je proteklih tjedana postao jednim od simbola bitke protiv džihadista i njihova samoproglašenog kalifata. Premda je Turska aktivno pomagala raznim grupacijama koje su proteklih nekoliko godina vodile ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, oklijeva im pružiti pomoć u borbi s ISIS-om, ponajprije strahujući da bi to dalo vjetar u leđa kurdskim ambicijama o osnivanju neovisne države.

Turska je vlada u subotu objavila priopćenje u kojemu je potvrdila da je izveden jedan samoubilački napad dizanjem u zrak oklopnog vozila, ali tvrdi se da je do napada došlo na sirijskoj strani te da vozilo nije u Kobane došlo iz Turske, što bi bio prvi takav slučaj od početka bitke za ovaj pogranični grad.

‘Lažne su tvrdnje da je vozilo došlo do graničnog prijelaza krećući se turskim tlom’, stoji u priopćenju. ‘Nasuprot određenim tvrdnjama, nijedan turski dužnosnik nije davao izjave u kojima govori da je vozilo s eksplozivom ušlo u Siriju iz Turske. Sigurnosne snage na pograničnom području poduzele su sve potrebne mjere’, dodaje se u priopćenju.

Reporteri agencije Associated Press na mjestu događaja javljaju o gustom crnom dimu koji se izdizao nad Kobaneom nakon samoubilačkog napada. U okolnim se brdima mogla čuti pucnjava, a oklopna su vozila zauzela položaje uz graničnu liniju. Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu koja ima razvijenu mrežu kontakata diljem Sirije, tvrdi da su se žestoke borbe u subotu vodile i jugozapadno od Kobanea te da je ISIS ondje doveo pojačanja u vidu tenkova.

Aktivist Mustafa Bali, koji se trenutno nalazi u Kobaneu, kaže da su džihadisti zauzeli silose s turske strane granice te da otamo napadaju granični prijelaz. Dodao je da je u subotu ujutro koalicija predvođena SAD-om izvela zračni napad na istočni dio grada.

‘Sada je jasno da Turska otvoreno surađuje s Daeshom’, rekao je Bali. Daesh je arapska kratica za ISIS.

Prema informacijama SITE Intelligencea, kompanije koja vrši monitoring džihadističkih internetskih stranica, foruma i profila na društvenim mrežama, ISIS je na području graničnog prijelaza kod Kobanea izveo tri samoubilačka napada. Time se ISIS pohvalio na Twitteru, napominjući da su dva napada izveli Turci, a jedan Saudijac. Džihadisti tvrde da je jedan od napadača vozio Humvee, vojno oklopno vozilo američke proizvodnje, kojih ISIS ima napretek.

Islamska je država s ofenzivom na Kobane krenula sredinom rujna, a njezini su borci uspjeli zauzeti dijelove grada te niz sela u njegovoj okolici. Potpuno osvajanje priječe povremeni američki zračni napadi te nadljudski otpor kurdskih pešmergi, koji su proteklih tjedana dobili pojačanja pa malo-pomalo vraćaju ulicu po ulicu pod svoju kontrolu. Dosad je u bitkama život izgubilo više stotina ljudi s obiju strana.

cazin.net

Podijelite članak

Počitajte još

Lorens Listo: Pojedini momci iz BiH i regiona već su „nabrijani“ za pobjedu na skokovima sa Starog mosta

072info

Kladimo se da nećete nikad baciti koru ovih voćki nakon što saznate koje su njihove korist

072info

Zaradili na naivnima: Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB stik od 128 MB

072info

Život ne smije stati, ali koronavirus nije nestao

072info

Lubenica je sve što vam treba za suhu i umornu kožu

072info

Boračke organizacije Armije RBiH: Branit ćemo naše pripadnike, pa i premijera Novalića

072info

Jedinstven zahvat u BiH: Stručnjaci iz Tuzle novom metodom pacijentu uklonili rijedak tumor lica

072info

Na brodogradilište u Italiju vraća se 35 radnika iz BiH

072info

U Europi se prodaje cijelo selo iz 18. stoljeća: Cijena “sitnica”

072info

Šta se dešava s vašim tijelom kada počnete svakodnevno konzumirati krastavac

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Šest romantičnih stvari koje muškarci očekuju od žena

Redakcija

Nijemci mijenjaju prehrambene navike, manje mesa, više kuhanja kod kuće

Redakcija

Šta kada se pokvari podizač stakla na automobilu?

Redakcija

Lideri opozicije Konaković, Nikšić, Kojović, Hadžibajrić i Hadžikadić danas na protestima: Hoće li Sarajlije izaći na ulice?

Redakcija

Irina Šajk pozirala u providnom donjem rublju (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Crna predviđanja: Svaki treći radnik u svijetu mogao bi ostati bez posla

Redakcija

Nesreća na ulazu u grad: Seat od siline udara završio u drugoj traci, vozač u bolnici

Redakcija

Zbog ogromnih grudi proživljavala pakao: Zvali su me debela svinja

Redakcija

Severina u minijaturnom bikiniju pokazala seksepil i u petoj deceniji

Redakcija