Turska potpisala ugovor s Rusijom o proizvodnji vakcine Sputnik V

Screenshot 3 1477 42

Ruski fond zadužen za proizvodnju vakcine Sputnik V (RDIF) objavio je kako je kompanija potpisala ugovor o proizvodnji ruske vakcine na tržištu Turske.

Kako je navedeno, ruska kompanija je nakon potpisivanja ugovora započela prijenos tehnologije za proizvodnju na tržište Turske.

“RDIF je potpisao sporazum sa vodećim turskim proizvođačem farmaceutskih proizvoda za proizvodnju vakcine Sputnik V u Turskoj i tako započeo proces prijenosa tehnologije”, rekli su iz RDIF-a u izjavi za ruske medije.


Predstavnici fonda napomenuli su kako potencijalni obim proizvodnje ruskih vakcina u Turskoj može iznositi i više miliona doza na godišnjem nivou, a zvaničnici dvije zemlje već razgovaraju o mogućem proširenju proizvodnje u budućnosti.

“Vakcina Sputnik V bit će isporučena na tržištu u Turskoj, ali i u drugim zemljama. Naši partneri iz Turske pokazuju veliko zanimanje za ovu vakcinu”, naveli su.

Pored ugovora o proizvodnji ruske vakcine, Turska je ranije potpisala ugovore za nabavku kineskih vakcina Sinovac, a prve pošiljke su stigle u zemlju već prošle sedmice kada je počeo i proces vakcinacije stanovništva.

Prema planu, Turska ima namjeru vakcinisati 50 miliona stanovnika do juna 2021. godine te na taj način spriječiti rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Vakcinacija u Turskoj će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prenaseljenim područjima. Nakon toga, slijede radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću.

U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću i mladi, dok će u završnoj fazi biti vakcinisani svi preostali građani Turske.

Klix

Prethodni članakDesnica dobila novu opciju: U BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore
Sljedeći članakProtiv koronavirusa do sada vakcinisano 63 miliona ljudi, BiH izvan svih svjetskih tokova