Portal 072info

Turska i Rusija dogovorile primirje u Siriji, prekid vatre od ponoći

Turska i Rusija saglasile su se oko plana prekida vatre za kompletnu teritoriju Sirije koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć, javila je u srijedu državna novinska agencija Anadolija.

Plan ima za cilj proširiti primirje u gradu Aleppu, dogovoreno uz tursko i rusko posredovanje u ovom mjesecu kako bi se omogućila evakuacija civila, na kompletnu zemlju, navodi agencija.

Poput ranijih planova o primirju koji su postignuti iz američko i rusko posredovanje, i ovaj, međutim, isključuje “terorističke” grupe.

Ukoliko se pokaže uspješnim, plan će stvoriti osnovu za predstojeće političke pregovore između režima i opozicije uz nadzor Rusije i Turske u kazahstanskoj prijestonici Astani, dodaje se u agencijskoj vijesti.

Turska i Rusija radit će na tome da plan da stupi na snagu u ponoć.

Nije bilo odmah jasno kako i gdje je plan dogovoren ali su u posljednje vrijeme održavani razgovori između Turske, Rusije i predstavnika sirijske opozicije u Ankari, navodi AFP.

Ankara i Moskva podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu, dok Turska traži svrgavanje predsjednika Bashara al-Assada a Rusija je, skupa s Iranom, njegov ključni međunarodni saveznik.

Dvije zemlje počele su, međutim, tješnje sarađivati u posljednjim mjesecima po pitanju Sirije, posebno nakon sporazuma postignutog ljetos o normalizaciji odnosa teško narušenih turskim obaranjem ruskog borbenog aviona u prošloj godini.

Ankara je ostala upadljivo tiha kada su Assadove snage podržane Rusijom prošle sedmice preuzele kontrolu nad Aleppom, u najtežem porazu za pobunjenike u građanskom ratu do sada, piše AFP.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box