Turska spremna za ljeto 2021.

turska ljetovanje

Turska, jedna od prvih zemalja koja je pokrenula Program certificiranja sigurnog turizma u svijetu, spremna je za ljetnu sezonu 2021. sa pojačanim mjerama. Certifikat sigurnog turizma, kojeg je Turska počela izdavati u junu 2020. godine, dodijeljen je za više od 9.800 smještajnih objekata i prijevoznih sredstava.

Program dodjele certifikata implementirano je prema globalnim standardima zdravstvene sigurnosti, počevši od dolaska turista na aerodrom pa do ulaska u transfer vozilo, od mjesta boravka pa do mjesta gdje će jesti.

Turska je od 2021. godine ovaj certifikat učinila obaveznim za sve smještajne kapacitete od 30 i više soba. Pored toga, u okviru nacionalnog programa vakcinacije, Turska je dala prednost vakcinaciji radnicima iz turističkog sektora i tako spremna ušla u ljeto.

Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Republike Turske, na svečanosti održanoj u Antaliji od 21. do 23. maja ove godine, ambasadorima stranih zemalja u Turskoj dao je važne informacije o pripremama za ljetnu sezonu 2021.

Važne info - undefined
Foto: Promo

„Turska je u junu 2020. godine postala jedna od prvih zemalja na svijetu koja je izdala Certifikat sigurnog turizma. U našoj zemlji smo 2020. godine ugostili 16 miliona stranih turista. U godini iza nas najvažniji prioritet nam je bilo zdravlje i sigurnost naših gostiju. Zahvaljujući sigurnim, efikasnim i discipliniranim praksama i mjerama predostrožnosti koje smo primijenili, naš program certificiranja je, također, postao jedan od najuspješnijih u svijetu u svojoj oblasti i možemo reći da smo imali uspješnu sezonu. Prvo smo certifikat učinili obaveznim za smještajne kapacitete od 30 i više soba, da bi nakon toga pojačali kontrole za sve one koji su dobili certifikat. U okviru nacionalnog programa vakcinacije, do sada smo primjenili više od 27 miliona doza vakcina. Program vakcinacije, u kojem smo prednost dali uposlenicima u turističkom sektoru, nastavit će se ubrzanim tempom i u junu“, kazao je Ersoy.

Dodao je da će 2021. biti godina sigurnosti u turizmu.

“Turska je bila zemlja lider u sigurnom turizmu prošle godine. 2021.godina će biti godina povećane sigurnosti. Spremni smo za ljetnu sezonu 2021. sa više od 10.000 certificiranih turističkih objekata širom Turske“, poručio je Ersoy.

Tursko Ministarstvo kulture i turizma i Turska Agencija za promocija i razvoj turizma (TGA) ugostila je ambasadore na događaju Sigurni turizam koji je održan u Antaliji. Turski Ministar kulture i turizma, Mehmet Nuri Ersoy, izjavio je u svom govoru na tom događaju da Ministarstvo želi osigurati da predstavnici stranih misija u Turskoj direktno iskuse sve mjere sigurnog turizma.