Turska upozorila svoje građane koji putuju u evropske zemlje: Budite oprezni

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske upozorilo je svoje građane koji putuju u evropske zemlje da budu oprezni zbog porasta antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, kao i propagandnih demonstracija protiv Turske od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama, javlja Anadolija.

– U posljednje vrijeme uočava se porast antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija u nekim evropskim zemljama, kao i propagandnih demonstracija protiv naše zemlje od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama. Ovakav razvoj događaja, koji odražavaju opasne dimenzije vjerske netolerancije i mržnje u Evropi, jasno otkrivaju alarmantan nivo koji su dostigli rasistički i diskriminatorski pokreti u Evropi – piše u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Bećirović uputio saučešće Erdoanu: Duboko saosjećam sa vama

Naglašeno je kako bi građani koji žive ili planiraju putovati u zemlje u kojima se takva djela događaju trebali bi biti oprezni, držati se podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati, djelovati smireno pred mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima.

Dodano je također kako se mogu obratiti lokalnim snagama sigurnosti, pomno pratiti lokalne medije i medijske kuće, a posebno je korisno da prate dodatna upozorenja sigurnosnih snaga zemalja i najave koje Ministarstvo vanjskih poslova Turske, ambasade i generalni konzulati u tim zemljama mogu dati.

ČITAJ JOŠ:  Siniša Mihailović, konzul BiH u Istanbulu: Nemamo informaciju da je iko iz BiH stradao

– Naši državljani koji žive u Evropi ili planiraju putovati u europske zemlje mogu se u slučaju potrebe obratiti Konzularnom pozivnom centru našeg Ministarstva – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING