Turska: Volkswagen će biti gubitnik zbog odluke da ne investira u našoj zemlji

Screenshot 2 1837

Nadležni u Turskoj poručili su da je odluka Volkswagena da ne gradi tvornicu u ovoj zemlji i povuče investicije politički motivirana te da predstavlja veliki gubitak za ovu kompaniju.

“Znamo da postoje neki ljudi koji nisu priželjkivali investicije u Turskoj. To je bilo politički motirivano. Nismo mi ti koji ćemo izgubiti zbog toga, već je to Volkswagen”, izjavio je turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Direktor Volkswagena Herbert Diess je pandemiju koronavirusa naveo kao razlog što je kompanija donijela ovakvu odluku. U julu prošle godine su odlučili da odustanu od gradnje nove tvornice u Turskoj. Kao konkretan razlog za to je istaknut pad potražnje usljed pandemije.

Ranije je Volkswagen planirao napraviti fabriku u Manisi koja se nalazi na zapadnoj obali Turske. Investicija je trebala iznositi 1,4 milijarde dolara, a u cilju proizvodnje modela Volkswagen Passat i Škoda Superb.

Namjeravano je da proizvodnja počne 2022. godine i to da se pravi 300.000 automobila godišnje.

Njemački proizvođač je u oktobru 2019. osnovao podružnicu u Manisi i tada već izdvojio 164,5 miliona dolara. U međuvremenu, sredinom novembra 2020. povukao se poručivši da će investirati milijardu eura u Slovačkoj. Od tog iznosa pola milijarde će biti potrošeno za proizvodnju Passata i Superba.

Škoda je najavila da će se Superb u potpunosti proizvoditi u Slovačkoj, a ovaj model dijeli istu platformu s Passatom. Ovakva odluka je zabrinula Volkswagenove sindikate u Češkoj gdje se Superb proizvodi posljednje dvije decenije.

Ministar Varank smatra da i drugi akteri poput sindikata uječu na korporacije prilikom razmatranja gdje investirati. Tvrdi da je direktor Volkswagena Diess ranije u pismu naveo da Tursku vidi kao važnu zemlju i da će oni koji ulažu u nju biti pobjednici.

On je podsjetio da se Diess u dva navrata sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kako je kazao, Turska je važna ekonomija koja pridaje važnost globalnim investitorima.

“U ovom slučaju izgubit će Volkswagen, a ne Turska, jer su priznali da su svoje investitore prevarili političkim odlukama”, ponovio je Varank.

Naglasio je da time Volkswagen, kako je rekao, obmanjuje svoje investitore, prenosi list Daily Sabah.

Prethodni članak“Ko žurio, vrat slomio”: Zašto niko u BiH nije iskazao potrebu da direktno nabavi vakcine
Sljedeći članakEvropska komisija: Životi migranata u BiH ne smiju biti žrtvovani zbog borbe za vlast