Turska zaustavila transport sankcionisanih proizvoda u Rusiju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Turska je ovog mjeseca zaustavila tranzit robe pod sankcijama Zapada u Rusiju nakon godinu dana rata u Ukrajini i sve većeg pritiska SAD-a i Evrope na Ankaru da poduzme akciju, rekao je visoki carinski službenik i diplomata Cetin Tecdelioglu.

Turska vlada predala je kompanijama popis zabranjene strane robe i uputila ih da je ne pretovaraju u Rusiju počevši od 1. marta, rekao je Tecdelioglu.

“Svaka roba na tom popisu blokirana je iz Rusije bez obzira iz koje zemlje dolazi”, pojasnio je Tecdelioglu.

Dužnosnik Evropske unije rekao je Reutersu da je Ankara dala Evropskoj komisiji usmene garancije da od prvog marta roba neće tranzitirati dalje u Rusiju ako je obuhvaćena sankcijama EU-a, SAD-a ili UK-a i izvoznom kontrolom. Tursko ministarstvo trgovine odbilo je komentarisati

Sankcije su uvedene nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Ipak, opskrbni kanali iz crnomorske susjedne Turske i drugih svjetskih trgovačkih središta ostali su otvoreni, što je natjeralo Washington da prošlog mjeseca upozori na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda koji se mogu koristiti u ratnim naporima Moskve.

Članica NATO-a Ankara nastojala je uravnotežiti svoje dobre veze s Moskvom i Kijevom usred rata. Protivi se sankcijama u načelu, ali je rekla da se one neće zaobilaziti u Turskoj i da ruska vojska ne smije koristiti isporučene proizvode.

S obzirom na “ozbiljna upozorenja” zapadnih vlada, ovo je bila “prilika” da se izbjegne sukob s EU, odredištem polovice turskog izvoza u okviru zajedničke carinske unije, rekao je Tecdelioglu novinarima.

“Postojao je popis ograničenja za ponovni izvoz iz zona slobodne trgovine u Rusiju počevši od marta i dana je uputa”, rekao je.

Međutim, roba proizvedena u Turskoj, čak i s komponentama iz drugih zemalja, i dalje se može slati u Rusiju bez ograničenja, rekao je.

Rekao je da su nova turska ograničenja pokrenula potragu među ruskim uvoznicima za alternativnim dobavljačima u Kazahstanu i drugdje. “Njih više nije briga za troškove. Oni samo pokušavaju završiti svoje proizvode”, rekao je.

Reuters je prošle sedmice izvijestio da su ruske kompanije preplavile kazahstanske partnere posljednjih tjedana novim zahtjevima za neke od hiljade artikala koje je Zapad zabranio, a dva su izvora navela nova turska ograničenja.

Najmanje 2,6 milijardi dolara računalnih i drugih elektroničkih komponenti stiglo je u Rusiju u sedam mjeseci do 31. oktobra, prenio je Reuters.. Najmanje 777 miliona dolara ovih proizvoda proizvele su zapadne kompanije čiji su čipovi pronađeni u ruskim oružanim sistemima, prenosi Euroactive.