Turske snage zaplijenile rekordnih 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina

tr
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu saopćio je da su turske snage sigurnosti tokom prošle godine zaplijenile rekordnih 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina, piše Anadolija.

Analizirane akcije

Resorni turski ministar Sojlu u Antaliji je prisustvovao sastanku na kojem su analizirane akcije koje su turske snage sigurnosti prošle godine izvele u okviru borbe protiv krijumčarenja droge.

On je kazao da se borba protiv krijumčarenja drogom u Turskoj intenzivirala 2017. godine kada je to naredio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan koji je tražio da se iskoriste sve mogućnosti i resursi da se smanje stope kriminaliteta i smrtnosti povezane s drogom.

ČITAJ JOŠ:  Nestao Ismail Mukić iz Donjeg Vakufa

– Neumorno nastavljamo borbu protiv droge. Smanjili smo broj smrtnih slučajeva povezanih s drogom s 941 na 314. U 2021. godini broj takvih smrtnih slučajeva je bio oko 190, jer izvještaji Instituta za sudsku medicinu dolaze 3-4 mjeseca kasnije. Ovaj pad će se nastaviti. Utrostručili smo broj godišnjih operacija i izveli 217.000 u 2021. godini – rekao je Sojlu.

Oboreni rekordi

On je kazao da su turske snage u tim operacijama zaplijenile rekordne količine droge i narkotika.

ČITAJ JOŠ:  U BiH za 12 mjeseci ubijeno 12 žena

– U 2021. godini oborili smo rekorde u historiji Republike i zaplijenili 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina. Zaplijenili smo i 5.5 tona metamfetamina, 8.454.308 sintetičkih droga u tabletama. Prošle godine smo otkrili i zaplijenili i 70 milijuna stabljika kanabisa – kazao je Sojlu.

Najavivši nastavak te borbe, Sojlu je kazao da će operacije uglavnom biti izvođene danju kako bi nacija mogla vidjeti odlučnost koju turska policija i žandarmerija imaju u borbi protiv pošasti droge.

GODISNJICA
MARKETING