Turske turističke agencije nude “vakcina-ekskurziju” u Srbiju, Beograd im poručio da ne dolaze

Turističke kompanije iz Turske u svojoj ponudi odnedavno imaju i turistička putovanja u Srbiju u okviru kojih navodno, nakon što obiđete kulturne znamenitosti Beograda, možete dobiti i vakcinu protiv koronavirusa.

Historičar i direktor turskog istraživačkog programa na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku Soner Cagaptay objavio je jedan takav promotivni letak na svom Twitter profillu.
Na reklami turističke agencije tako stoji da turski građani mogu bez vize u Srbiju. Uz standardne informacije iz ponude koja se tiče smještaja i turističkih aktivnosti stoji da je moguće dobiti prvu dozu vakcine PfizerBiontech u periodu od 23. do 25. aprila, dok je revakcinacija zakazana za period od 14. do 16. maja. Cijena aranžmana, kako stoji na reklami je 799 eura.

Na službenoj internet stranici ambasade Srbije u Ankari, međutim, od jučer stoji da za sada nema vakcinacije stranih državljana u Srbiji.

“Ambasada želi da obavijesti sve strane državljane (bez dozvole boravka u Srbiji) da strani državljani ne mogu da se vakcinišu u Republici Srbiji. Republika Srbija je trenutno usredsređena na vakcinaciju vlastitih građana, a kao i do sada, nastavit ćemo da pomažemo svim našim prijateljskim i susjednim zemljama u ovoj borbi protiv koronavirusa. Na osnovu velikog broja prijava, obavještavamo strane državljane koji su izrazili interes za vakcinaciju u Srbiji putem e-Uprave, da bez dobijanja poziva i potvrde sa datumom i mjestom za vakcinaciju ne bi trebali sami dolaziti na punktove jer oni neće biti prihvaćeni”, stoji u saopćenju ambasade Srbije u Turskoj.

Ako se u narednom periodu pojavi mogućnost vakcinacije stranih državljana bez prijavljenog prebivališta u Srbiji, kažu, javnost će biti obavještena.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakGimnazijalac Armin Šetić o životu tinejdžera u pandemiji: Nedostaje normalan život
Sljedeći članakVatrena buktinja progutala 10 stanova u Zenici: Vlasnici sa suzama u očima, Kasumovic osigurao pomoć