Turski ministar vanjskih poslova: Odluka Narodne skupštine RS je opasna i prijeti regionalnoj stabilnosti

3 7

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Čavušoglu (Cavusoglu) smatra da je prenošenje nadležnosti sa Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini RS pogrešno i opasno, te je dodao da taj korak prijeti regionalnoj stabilnosti.

Čavušogluov komentar je uslijedio nakon što je nova njemačka vlada pozvala Evropsku uniju da lideru SNSD-a Miloradu Dodiku nametne sankcije, prenosi “Reuters“. 

– Okruženje stabilnosti koje traje na Balkanu već 30 godina je pod ozbiljnim rizikom. Odluka koju je donio parlament entiteta RS je pogrešna, opasna i protivna ustavu – rekao je Čavušoglu u turskom parlamentu.

“Reuters” navodi da su oružane snage, pravosuđe i poreske institucije, koje entitet RS želi stvoriti, ključne za sigurnost, vladavinu prava i ekonomiju, te da odluka NSRS-a otvara vrata za secesiju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je i ranije izrazilo zabrinutost zbog glasanja u NSRS-u, te je pozvalo one koji će snositi odgovornost da se pridržavaju ustavnih i zakonskih okvira i da se pribjegne razgovoru.

Podsjećamo, Skupština RS usvojila je u petak Zaključke u vezi sa prijenosom nadležnosti.

Prethodni članakIzudin Bajrović nakon tri evropske nagrade za “Quo vadis, Aida?”: Sada se pokazalo da nas je Oskar nepravedno zaobišao
Sljedeći članakAdnan Ćatić u martu ponovo ulazi u ring: Protivnik Mađar