Portal 072info

Turski potez preporodio BiH

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Bescarinski izvoz mesa u Tursku oživio je aerodrome u BiH. Za samo prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je izvoz od 14 miliona KM (7 miliona eura). 

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju i da je izvoz za celu 2014. godinu bio 20 miliona KM.

“Turske vlasti su, nakon prošlogodišnjih poplava u BiH, kao humanitarnu pomoć odobrili bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, piše sarajevsko „Oslobođenje“.

Za sada je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole od Savjeta ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona.

“Za naše preduzeće prevoz mesa je nova delatnost sa novom vrstom robe. Mjesečni promet oscilira u vremenu i nije isti od mjeseca do mjeseca, ali je u prosjeku 3.500 tona“, naveli su u Aerodromu Banjaluka.

Od početka kargo-letova izvršena su značajna ulaganja, kažu u ovom aerodromu, prije svega u novo kargo skladište, tako da finansijski efekti još nisu poznati, ali je ukupan posao pozitivan.

BiH će najvjerovatnije, kako je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u ovu zemlju.

Mostarski i tuzlanski aerodromi čekaju od Savjeta ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa.

Podijelite članak