Turskom vicepremijeru dodijeljen počasni doktorat UNZE

Turskom vicepremijeru dodijeljen počasni doktorat UNZE

photo (2)

Dopremijer Vlade Republike Turske, Bulent Arenč, dobitnik je počasnog doktorata pravnih nauka, koji mu je dodijelio Univerzitet u Zenici. Vicepremijer Turske prijatelj je Zenice, koji je danas svečano otvorio biblioteku, sa naslovima namijenjenim studentima Odsjeka za turski jezik Pedagoškog fakulteta u Zenici.

bulent_arenc_doktoratZa dopremijera Turske, Bulenta Arinča, u Bosanskom narodnom pozorištu priređena je svečana dodjela počasnog doktorata. U svom uvodnom izlaganju, profesor Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici, podsjetio je turske prijatelje na značaj univerzalnosti bosanske kulture, koja je nastajala između ostalog i pod jakim utjecajem orijenta. Zahvaljujući saradnji sa Republikom Turskom, zenički Univerzitet je ostvario partnerske odnose sa brojnim turskim univerzitetima, u svom okrilju otvorio studij turskog jezika i književnosti, te realizovao brojne programe razmjene studenata i nastavnog osoblja. Profesor Zečić je dopremijeru Turske, Bulentu Arinču, uručio prvi počasni doktorat pravnih nauka Univerziteta u Zenici, koji mu je dodijeljen po Odluci Senata zeničkog Univerziteta.

Zahvalivši svima koji su inicirali ovaj postupak, turski dopremijer je istakao da se u Zenici osjeća veoma ugodno. 

– Turska ulaže maksimalne napore u očuvanju stabilnosti i mira u ovom dijelu Evrope. Učestvovali smo u procesima saradnje u Jugoistočnoj Evropi i pokrenuli medijacije na trilateralnoj osnovi između Turske, BiH i Srbije, te između Turske, BiH i Hrvatske, – podsjetio je Arenč. 

Bulent Arenč je konzervativni turski političar, sa dugotrajnom karijerom u vanjskoj politici Turske. Nedavno je najavio da će obezbijediti finansijsku podršku od milion maraka turske agencije za razvoj TIKA za nastavak izgradnje zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE