Turskom vicepremijeru dodijeljen počasni doktorat UNZE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

photo (2)

Dopremijer Vlade Republike Turske, Bulent Arenč, dobitnik je počasnog doktorata pravnih nauka, koji mu je dodijelio Univerzitet u Zenici. Vicepremijer Turske prijatelj je Zenice, koji je danas svečano otvorio biblioteku, sa naslovima namijenjenim studentima Odsjeka za turski jezik Pedagoškog fakulteta u Zenici.

bulent_arenc_doktoratZa dopremijera Turske, Bulenta Arinča, u Bosanskom narodnom pozorištu priređena je svečana dodjela počasnog doktorata. U svom uvodnom izlaganju, profesor Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici, podsjetio je turske prijatelje na značaj univerzalnosti bosanske kulture, koja je nastajala između ostalog i pod jakim utjecajem orijenta. Zahvaljujući saradnji sa Republikom Turskom, zenički Univerzitet je ostvario partnerske odnose sa brojnim turskim univerzitetima, u svom okrilju otvorio studij turskog jezika i književnosti, te realizovao brojne programe razmjene studenata i nastavnog osoblja. Profesor Zečić je dopremijeru Turske, Bulentu Arinču, uručio prvi počasni doktorat pravnih nauka Univerziteta u Zenici, koji mu je dodijeljen po Odluci Senata zeničkog Univerziteta.

Zahvalivši svima koji su inicirali ovaj postupak, turski dopremijer je istakao da se u Zenici osjeća veoma ugodno. 

– Turska ulaže maksimalne napore u očuvanju stabilnosti i mira u ovom dijelu Evrope. Učestvovali smo u procesima saradnje u Jugoistočnoj Evropi i pokrenuli medijacije na trilateralnoj osnovi između Turske, BiH i Srbije, te između Turske, BiH i Hrvatske, – podsjetio je Arenč. 

Bulent Arenč je konzervativni turski političar, sa dugotrajnom karijerom u vanjskoj politici Turske. Nedavno je najavio da će obezbijediti finansijsku podršku od milion maraka turske agencije za razvoj TIKA za nastavak izgradnje zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici.

rtvze.ba