Tuširanje hladnom ili vrućom vodom: Šta je zdravije

tus 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za neke nema boljeg osjećaja od vruće kupke. No, je li tuširanje hladnom vodom bolji odabir za vaše zdravlje?

Za početak, tuširanje hladnom vodom vam može pomoći da se ekspresno razbudite, pa čak i popraviti vam raspoloženje, kaže lična trenerica Tara Allen.

Konkretno, hladan tuš vam može pomoći:

  1. Kod bržeg oporavka nakon vježbanja
    Hladne kupke i tuširanje hladnom vodom postali su popularni u fitnesu kao pomoć u oporavku nakon vježbanja.

Metaanaliza iz 2018. godine koja je pregledala tehnike oporavka nakon vježbanja utvrdila je da je izlaganje hladnoj vodi jedan od najboljih načina za smanjenje upale i umora mišića. Zapravo, kupanje hladnom vodom umanjilo je percepciju boli i umora kod učesnika.

  1. Kod smanjenja svrbeža

Ako imate osjetljivu kožu, hladan tuš umjesto vrućeg može vam pomoći smanjiti svrab. Do toga dolazi zbog osjećaja hlađenja, protuupalnog učinka hladne vode.

“Pomaže u prevladavanju osjećaja svrbeža, bilo da je riječ o hladnom tušu, kockicama leda ili hladnoj kupki”, kaže Carrie Kovarik, vanredna profesorica dermatologije na Univerzitetu u Pennsylvaniji.

  1. Kod poboljšanja imuniteta

Istraživači sugeriraju da hladna voda izaziva otpornost imunološkog sistema na stres pa može pomoći i u borbi protiv bolesti.

U jednoj studiji iz 2016. godine učesnici su se na početku tuširali toplom vodom, ali su završili hladnim tušem u trajanju od 30 do 90 sekundi. U poređenju s onima koji su se tuširali jednako kao i inače, pokazalo se da su oni koji su koristili hladnu vodu za 29 posto smanjili broj dana koje su izostali s posla zbog različitih bolesti.

Međutim, ako ste već bolesni, Allen preporučuje izbjegavanje hladnog tuša dok se ne budete osjećali bolje.

Zdravstvene prednosti tuširanja vrućom vodom

Vrući tuševi možda će biti od koristi mnogima od nas, ali s dermatološkog stajališta oni su nepoželjni, kaže Kovarik. Naime, prema Američkoj akademiji za dermatologiju, vruća voda brže uklanja prirodna ulja na koži.

“S gledišta kože, nedostaci vrućih tuševa nadmašuju prednosti”, kaže Kovarik te dodaje:

“Vrući tuševi mogu isušiti vašu kožu, posebno ako imate hronično stanje kao što je ekcem. Osim toga, mogu potaknuti svrab jer mogu uzrokovati da ćelije na vašoj koži oslobađaju histamin – tvar zbog koje osjećamo svrab.”

Svejedno, tuširanje vrućom vodom može biti korisno u određenim situacijama:

  1. Opušta mišiće

Vruća voda može pomoći u opuštanju mišića i ubrzavanju oporavka.

Jedna studija iz 2014. godine otkrila je da uranjanje nogu u vruću vodu 45 minuta prije vježbanja smanjuje oštećenje mišića i bol nakon vježbanja.

  1. Ublažava respiratorne simptome

Kupanje vrućom vodom može biti dobar način da se očisti začepljen nos. Međutim, ta para može biti i štetna za one s hroničnim plućnim stanjima, poput hroničnog bronhitisa, cistične fibroze ili teške astme.

  1. Poboljšava san

Istraživanje je otkrilo da kupanje u vrućoj vodi ili tuširanje vrućom vodom u trajanju oko 20 minuta može pomoći poboljšati san.

  1. Pomaže rashladiti se

Iako se može činiti logičnim da se pokušate rashladiti hladnim tušem, zapravo je potpuno suprotno zbog načina na koji vaša koža i krvožilni sustav reagiraju na toplinu.

Naprimjer, ako se istuširate hladnom vodom, temperatura kože će se smanjiti i osjećat ćete se svježije. No, kao rezultat toga, protok krvi također će se smanjiti i, sve u svemu, vaše tijelo neće ispuštati toliko topline. Odnosno, vaša unutrašnja temperatura će ostati jednako visoka.

Prema Univerzitetu Swinburne Technology, puno je djelotvornije tuširanje toplom vodom.

Kako tuširanje hladnom vodom, baš kao i tuširanje vrućom vodom, ima svoje prednosti, ali i nedostatke, čini se da je najbolja opcija držati se zlatne sredine, zaključuje Insider.