2C854C13 FF0F 4775 9259 9FB35F5179D8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Ekspresno, nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca, Tužilaštvo BiH će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

FIXGEHALT

U okviru predmeta pratit će se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negiraju genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

“Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona”, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja.

LIDER