Portal 072info

Tužilaštvo BiH: Intenzivno se radi na predmetu koji se odnosi na napad na premijera Srbije Vučića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopštilo postoje dva predmeta koji se odnose na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio u julu prošle godine na komemoraciji u Potočarima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo BiH je radi tačnog i objektivnog informiranja javnosti, te zbog nepotrebne politizacije predmeta u medijima, istaklo da je postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon analiziranja prikupljenih i dostavljenih dokaza, donio naredbu o obustavi istrage protiv dvije osobe, zbog nepostojanja dokaza da su navedeni počinili kazneno djelo.

 

“U Tužiteljstvu BiH postoji aktivan drugi predmet koji se odnosi na napad na premijera Srbije, na kojem se intenzivno radi. U okviru navedenih aktivnosti, ispitan je veliki broj svjedoka, pregledana velika količina dokaznih materijala i pregledani dostupni videosnimci, iz kojih se ne mogu pronaći dokazi da su osobe protiv kojih je istraga obustavljena, počinile kazneno djelo”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su također obavijestili da zbog nepostojanja dokaza, entitetsko pravosuđe u Republici Srpskoj nije procesuiralo osumnjičene za pokušaj teškog ubistva, podstrekavanje, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela za koja su vodili istragu, a za koja su isključivo nadležni, nakon čega je dokumentacija iz predmeta dana 06.06.2016. godine, dostavljena Tužiteljstvu BiH.

Podijelite članak