Tužilaštvo BiH: Pakistanac naplaćivao do 4.500 eura za krijumčarenje migranata, taksisti ih prevozili

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv tri osobe koje se terete za organizovano krijumčarenje migranata te su objavljeni detalji iz optužnice.

Kako su saopćili iz državnog tužilaštva, optužnica je podignuta protiv sljedećih osoba:

  • Allah Dita, zvani Raya Bayi, rođen 1981. u Kašmiru. Državljanin je Pakistana i nalazi se u pritvoru;
  • Nihad Jusić, zvani Nino, rođen 1982. u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine;
  • Aldin Vajzović, zvani Vajzo, rođen 1989. u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine.

Dita se tereti da je na području Bosne i Hercegovine organizovao grupu kojoj su pristupili Jusić i Vajzović, kao i druge njima poznate osobe, a radi krijumčarenja migranata i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

ČITAJ JOŠ:  Dodik o svjedočenju: Ako je tako, kakva je ovo država, što nisam u zatvoru

U optužnici je navedeno da je Dita organizovao krijumčarenje većeg broja osoba, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, niti za zakonit ulazak na područje zemalja Evropske unije i Šengen zone, nakon čega su Jusić i Vajzović taksi vozilima prevozili krijumčarene migrante sa područja Sarajeva na područje u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uglavnom na skrivena mjesta u blizini rijeke Save.

Migranti su sa tih mjesta ilegalno prebacivani u Hrvatsku te dalje u druge države EU, a što je, kako su napomenuli u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, protivno Članu 6 Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

ČITAJ JOŠ:  Najopsežnija istraga: Sedmorica optužena za međunarodno krijumčarenje 6,8 tona skanka

Istragom je utvrđeno da je organizator, kako je naglašeno, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 eura po osobi organizovao krijumčarenje većeg broja osoba, ilegalnih migranata, preko teritorije Bosne i Hercegovine prema EU.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tužilaštvo će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 44 svjedoka te prilaganjem 40 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” iz Člana 189a. i krivično djelo “Krijumčarenje Ijudi” iz Člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

ČITAJ JOŠ:  Mine u BiH: Sumnjiva opasna površina svedena na 1.150 kilometara kvadratnih

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING