Portal 072info

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, generala Armije RBiH u penziji i nekadašnjeg komandanta 3. korpusa Armije RBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, Mahmuljin je uhapšen 8. decembra u Sarajevu, Sud BiH je 9. decembra odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu, donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, te su prema osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu određene sljedeće mjere zabrane:

– Zabrana napuštanja boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da vrše provjeru ove mjere zabrane nasumice dva puta sedmično)

– Zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

– Zabrana sastajanja sa određenim osobama – svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora saopćeno je iz Suda BiH , saopćeno je iz Suda BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika  iz člana 144., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 143. i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 30. stav 2. istog zakona (nečinjenje).

Mahmuljin je obraćajući se na ročištu za određivanje mjera pritvora Sudu te je kazao da se ovaj predmet vodio i u Hagu protiv rahmetli Rasima Delića i da je i on bio osumnjičeni ali da Hag nikada nije podigao optužnicu protiv njega.

– Istraživao sam ovaj slučaj. Čisto da utvrdim ima li zbilja moje odgovornosti, ali je nisam pronašao. Ne bih da uvrijedim tužioca ali čovjek ne razumije vojno ustrojstvo i komandu. Kao i da u vojsci ne postoji usmena naredba iza mene je bilo 36.000 ljudi koji nisu počinili niti jedan zločin – kazao je tada Mahmuljin.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

– Mahmuljin Sakiba, rođenog 13.10.1952. godine u Kozarcu, Prijedor, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred “EL Mudžahidin” u okviru kojeg su bili angažirani borci afro-azijskog porijekla, postupao protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da, Sakib Mahmuljin, kao komandant korpusa, tijekom 1995. godine, dok je trajala opsežna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda “El Mudžahidin” počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin i da su zločin počinili, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

U optužnici se navodi, da su pripadnici odreda “El Mudžahidin”, među kojima i borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubistvo više od 50 zarobljenika, od kojih su neki ubijeni ritualnim odsijecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se također navodi, da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsjecali im uši i nanosili ubodne rane po razni dijelovima tijela, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčene položaje sa omčama oko vrata, koje bi se uslijed pomjeranja stezale i gušile žrtve, u kojim su ih ostavljali više sati.

Od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, mnoge žrtve su ostale sa trajnim posljedicama i invaliditetom.

Nakon rata, posmrtni ostaci oko 10 žrtava su pronađeni, identificirani i ukopani, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi Sakib Mahmuljin, tereti se da je znao za ubistva i zlostavljanja zatočenika, koje je trajalo više od 15 dana, u razdoblju juli / august i u drugom slučaju tokom  septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinitelje.

Optuženi se tereti  da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svjedoka optužbe, od kojih će 11 iskaze dati uz mjere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će Tužilaštvo dokazivati krivnju optuženog.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

nap.ba

Podijelite članak