Tužilaštvo BiH prikupilo brojne dokaze: Ko će na optužnicu zbog aplikacije Sky

1 12

Tužilaštvo BiH prikupilo je brojne dokaze u predmetima „Transporter“, “Storidž“ i „Staza“, koji se odnose na pripadnike narkogrupe koji su švercovali kokain iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine na područje Evropske unije, a pohapšeni su prije nekoliko mjeseci.

Blokirana imovina

Radi se o narkogrupi koja je raskrinkana dešifriranjem aplikacije Sky. Tužilaštvo, iako uz određene opstrukcije i pokušaj da se istraga zaustavi, raspolaže dokazima kako je djelovala ova kriminalna grupa kojom je rukovodio prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Članovima ove grupe Sud BiH je, prema zahtjevu Tužilaštva BiH, prije mjesec blokirao višemilionsku imovinu, skoro više od 10 miliona KM. Radi se o brojnim bankovnim računima, ali i stanovima, apartmanima, automobilima…

Blokada je nastupila nakon što je okončana finansijska istraga protiv svih članova grupe koji su osumnjičeni za šverc kokaina iz Crne Gore u zemlje EU. Posebna je priča kako su pojedini članovi mafije i za koga sve odrađivali likvidacije u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Na optuženičkoj klupi, kako stvari stoje, skoro će se naći na desetine osoba. Uz Cvijetića, koji je nedavno pušten da se brani sa slobode uz određivanje kućnog pritvora, pripadnici ove grupe su Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Dragan Kresojević, Ivan Jurić…

Brojna ubistva

Ali članovi opasne kriminalne bande su i Milivoje i Dušan Lovrenović, otac iz sin iz Bosanske Gradiške, osumnjičeni u predmetu “Storidž”.

Milivoje Lovrenović zvani Čaruga opasni je ubica, osumnjičen za brojna ubistva. Svi su koristili Sky i bili povezani s pojedinim policijskim inspektorima. Ovaj dvojac je u bijegu, ali pohapšeni su njihovi saradnici. Interesantno će biti kada se uskoro otkriju imena s kim je u SIPA-i i OSA-i Čaruga bio na vezi.

Mutni poslovi OSA-e

Kod Cvijetića su, podsjećamo, pronađeni i povjerljivi podaci OSA-e te je utvrđeno da je komunicirao s pripadnicima tajne službe BiH, s kojima je razmjenjivao tajne podatke. Tužilaštvo o tome vodi posebnu istragu jer je riječ o dokumentima i pripadnicima krim-podzemlja s područja cijelog zapadnog Balkana.

Avaz

Prethodni članakZenica: Može li se živjeti od prodaje limenki?
Sljedeći članakBivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora