Tužilaštvo BiH provjerava izjave Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon prijave partije Socijaldemokrata BiH protiv Zorana Milanovića, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je potvrdilo da je predmet u radu.

Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”, prenosi BHRT.

“Stvarno imate tužiteljstvo koje se bavim tim stvarima i to protiv nekoga ko je za njih nedodirljiv. Meni mogu puvat, što se kaže u Dalmaciji”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Milanović ističe da on nije negator genocida. Navodi da ne negira krvave zločine u Srebrenici, No, za njega ostaje pitanje kako to kvalificirati.

“Moramo pitati Židove, kojih je ubijeno 6 miliona. Tucije u Raundi kojih je umlaćeno 800 hiljada u mjesec. Srbe koji su stradali sa Židovima i Hrvatima u Jasenovcu, desecima hiljada, i 5-6 hiljada mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice”, rekao je on.

Nakon uvođenja izmjena zakona u julu prošle godine, Tužilaštvo BiH zaprimilo je više od 40 predmeta. Svi predmeti su u radu, bez donesenih tužiteljskih odluka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema podacima do kojih su došli novinari Birna, već u pola njih je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

“S obzirom da pored samog čina negiranja, tužioci moraju dokazati da se sam čin negiranja radi sa svrhom i da je njegov rezultat poticanje na mržnju ili nasilje”, rekao je Denis Džidić, direktor BIRN-a.