Tužilaštvo BiH već 11 mjeseci istražuje čelnika BH MAC-a: Gavran još pod istragom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Iako je Dušan Gavran, direktor Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC-a), koji je pod suspenzijom, uhapšen prije gotovo godinu (u aprilu 2014, op.a), istraga protiv njega još nije okončana, niti je donesena odluka da li će protiv njega biti podignuta optužnica ili će, pak, biti obustavljena istraga

U Tužilaštvu BiH, koje vodi ovu višemjesečnu istragu, kažu da ne mogu da daju nikakav komentar na naš upit u vezi sa ovim predmetom.

Podsjetimo da je Oslobođenje prije dva mjeseca pisalo o ovome i da nam je tada iz Tužilaštva BiH rečeno da se čeka određena dokumentacija zatražena putem međunarodne pravne pomoći. Također, iz ove institucije nam je prije četiri mjeseca saopćeno da je istraga protiv čelnika BH MAC-a u završnoj fazi i da će odluka vrlo brzo biti donesena. To se, dakle, još nije desilo.

ČITAJ JOŠ:  Predsjednik Evropskog savjeta: Vrijeme da se povuku specijalna policija i barikade i nastave pregovori

Gavran je, kako smo i ranije pisali, osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te falsifikovanje službene isprave. Nakon što je uhapšen, u pritvoru je proveo mjesec, a onda je pušten uz mjere zabrane. Naknadno je odlukom Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Komisije za razminiranje u BiH, suspendovan sa mjesta direktora BH MAC-a.

Predstavnici osam deminerskih kompanija u BiH su još prije nekoliko godina odlučili otvoreno progovoriti o, kako su tada navodili, kriminalu direktora (BHMAC), ucjenama, reketiranju i sistemskom uništavanju firmi čiji vlasnici ne pristaju na njegove metode poslovanja. Na sjednici održanoj nakon hapšenja u Sudu BiH je rečeno da je svjedok Željko Veselinović, vlasnik deminerske firme Gama Demining s Pala, detaljno opisao kako je 2009. i 2010. bio u dobrim odnosima sa osumnjičenim, s kojim je kasnije osnovao i firmu. Između njih je kasnije došlo do problema, zbog čega su se i sukobili. Do problema je došlo prilikom zloupotrebe licitacije prodaje vozila BHMAC-a, o čemu je Tužilaštvo priložilo i dokaze, naveo je on tada. Kako bi dobio odobrenje izvedbenog plana, Davor Kolenda, pravnik humanitarne organizacije ProVita, morao je Gavranu dati 2.000 KM, rečeno je na ročištu.

ČITAJ JOŠ:  Sudar auta i teretnog vozila: Jedna osoba poginula 

oslobođenje/ABČ

072INFO TV