Tužilaštvo BiH zahtijeva 45 godina zatvora za Turkovića i Lakića

Tokom same završne riječi Tužilaštvo BiH, tužiteljica Dijana Kajmaković zatražila je čak po 45 godina za osuđene Zijada Turkovića i Milenka Lakića tokom spora o krivičnim djelima za koja im se sudilo u Sudu BiH.

Tužiteljica Kajmaković, podsjetila je časni Sud na sve dokaze kojima je Tužilaštvo raspolagalo i koje je isto prezentiralo i predstavilo tokom suđenja u predmetu „Turković i ostali“.

“Tvrdim da je u potpunosti dokazana optužnica za sva krivična djela iz optužnice. Tužilaštvo traži da Sud BiH oglasi krivim Turkovića i Lakića imajući u vidu da nema nijedne olakšavajuće okolnosti u ovom procesu, dok je spisak otežavajućih okolnosti ogroman”, rekla je Kajmaković.

Za preostale osumnjičene iz kriminalne organizacije kojom je, prema tvrdnjama i samoj optužnici, rukovodio i predvodio Zijad Turković, Tužilaštvo traži kazne primjerene počinjenim krivičnim djelima.

Uz to, poznato je da je Turković je optužen za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima, te neovlašten promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, iznuda, pranje novca, ubistvo, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, dogovor za počinjenje krivičnog djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Pored njega, tu je i Milenko Lakić koji je optužen za organizovani kriminal, ubistvo, teško ubistvo te dogovor i pripremanje krivičnog djela.

Također, optuženi Saša Stjepanović tereti se za počinjeno krivično djelo i to organizovani kriminal, promet drogama, razbojništvo, promet oružjem i vojnom opremom, a Nijaz Zuban za organizovani kriminal i razbojništvo.

Muamer Zahitović je optužen za organizovani kriminal, pored toga za i za iznudu, pranje novca, a ostali, Hilmija Mašović za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i iznuda, a Fadil Aljović za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i ubistvo.

Ono što je naglašeno jeste da je Tužilaštvo BiH zatražilo da Sud BiH zatraži mjeru pritvora za sve pomenute osumnjičene nakon izricanja prvostepene presude, a zbog bojazni od napuštanja zemlje Bosne i Hercegovine.

Ono što je istaknuto jeste da su završne riječi Odbrane optuženih zakazane su za 4. septembar 2013. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS