t 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću, radikalnom jurišniku SDA, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo druge države.

FIXGEHALT

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Tužiteljstva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

– Mulahusić Jasmina, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

LIDER

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski djelatnici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.