Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu za Mevlida Jašarevića

Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu za Mevlida Jašarevića

slika (1)

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Mevlida Jašarevića koji je optužen za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Tokom iznošenja završnih riječi na obnovljenom suđenju Jašareviću pred Apelacionim vijećem Suda BiH, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Jašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.

“Pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH treba da se pošalje snažna poruka o suzdržavanju od eventualnih budućih terorističkih aktivnosti u BiH ili će, u suprotnom, lica koja to učine biti izuzetno teško sankcionisana. To će biti i poruka da će BiH štititi svoje građane od terorističkih akata“, rekao je Čampara, dodavši da terorizam uzima sve više maha u BiH.

Čampara je podsjetio na ranija svjedočenja o zastrašenosti građana, panici i metežu u gradu nakon napada na Ambasadu, ali i svjedočenja policajca Mirsada Velića koji je tom prilikom teško ranjen.

On je odbacio navode da je Velić mogao biti ranjen od drugih policajaca, pojasnivši da su vještaci balističke struke dokazali da su rane na njegovom tijelu mogle nastati jedino od metaka iz automatske puške, a da hici nisu mogli doći iz smjera gdje su se oni nalazili.

“U video oporuci Jašarević je potvrdio da je razlog napada osveta SAD zbog njihovog odnosa prema islamu“, rekao je Čampara, dodajući da sam napad predstavlja “terorističku opomenu SAD i NJemačkoj zbog njihove međunarodne politike“.

Čampara je dodao da Jašarević u oporuci poručuje majci da ne žali ako prilikom napada ubije “takozvane” muslimane koji rade u Ambasadi, jer oni služe Amerikancima.

“Iz video oporuke se vidi da je duže vrijeme pripremao napad na američku Ambasadu, što je potvrdila i njegova supruga Mirela Demirović, koja je ranije izjavila da je Jašarević planirao napad i u septembru 2011. godine”, naveo je Čampara.

Od olakšavajućih okolnosti, Tužilaštvo BiH smatra samo činjenicu da je riječ o relativno mladoj osobi, ali ne i to da je Jašarević nedavno istupio iz vehabijskog pokreta.

Iznošenje završnih riječi odbrane i optuženog zakazano je za 13. novembar u 13.00 časova.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac rekao je novinarima da će tokom iznošenja završnih riječi pokušati negirati optužnicu i to da se radi o krivičnom djelu “terorizma“.

“Ostaću kod teze da je to krivično djelo `ugrožavanje osoba pod međunarodno pravnom zaštitom`. Iznijeću analizu svih dokaza, sa gledišta odbrane. Postoje nejasnoće oko korištenja oružja policajaca, nama nije bilo dozvoljeno angažovanje vještaka policijske struke, a u optužnici se navodi odgovornost Jašarevića za Nusreta Imomovića, vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči“, pojasnio je Dupovac.

Za istupanje Jašarevića iz vehabijske zajednice, Dupovac kaže da “to nije ništa čudno“, ali da će sam Jašarević o tome govoriti pred sudskim vijećem.

Na prethodnom ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH iskaz je dao posljednji svjedok odbrane Haris Vladavić, koji je dešavanja ispred američke Ambasade snimao mobilnim telefonom sa trećeg sprata Šoping centa “Importane”.

Vladavić je, kao i ranija dva svjedoka, potvrdio da je Jašarević pucao u pravcu zgrade američke Ambasade, da prolaznici i znatiželjnici koji su se tu zatekli nisu bilo ugroženi i da je optuženi dozvolio evakuaciju ranjenih policajaca.

Jašarević je 6. decembra prošle godine prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu američke Ambasade u Sarajevu, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo 11. jula i naložilo novo suđenje.

Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica