Tužilaštvo ZDK formiralo predmet protiv Fadila Jaganjca, savjetnika ministra unutrašnjih poslova

71CA50E3 8F66 4D1D B685 A18361580EBD
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je predmet protiv Fadila Jaganjca, savjetnika ministra unutrašnjih poslova ZDK, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije za “072info”.

-Uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da je dana 01.10.2021. godine zaprimljena prijava podnesena Federalnoj upravi policije od strane Kasumović Fuada protiv Jaganjac Fadila, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH. 

Zbog zaštite donošenja konačne tuzilačke odluke, a u smislu odredbe člana 13. stav 3. u vezi sa članom 6. Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH (,,Službene novine FBiH, broj 32/01 i 48/11 ), ne možemo vam dati više informacija o predmetu – kažu iz Tužilaštva ZDK.

7F98ACE6 28CF 4292 A41B F2FA9E651264
Odgovor iz Tužilaštva ZDK

Inače, na danas održanoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi Zenica gradonačelnik Kasumović iznio je tvrdnje da mu se pokušava namontirati proces u slučaju “Zenicatransa” i to utjecajem Jaganjca na ljude koji su u srodstvu sa njegovim bliskim saradnicima kako bi dali lažnu izjavu i uspjeli u montiranju procesa.

-Tužilaštvo ZDK vodi nekakvu istragu protiv mene. Sada su otišli dalje pa je osuđeni kriminalac Fadil Jaganjac, čovjek koji je osuđen i istjeran iz državne službe, sada savjetnik u MUP-u ZDK, uzeo momka za rukav, inače po zanimanju pravnik, sina uvaženog doktora Haruna Šestića, uveo ga u svoju kancelariju i rekao mu “Ja po nalogu glavne i postupajuće tužiteljice radim na tome da Fuada Kasumovića uhapsimo i zatvorimo. Tvoja rodica, a njegova bliža saradnica, treba samo da dođe da dadne izjavu da je on na nju vršio pritisak i naredio šta se trebalo uraditi u “Zenicatransu”. Pozivam glavnu (Vesnu Kaknjo, op.a.) i postupajući tužiteljicu, uhapsite Fuada Kasumovića ako je slagao ili se javno oglasite, to je teško krivično djelo od pet do deset godina zatvora koje je uradio. Ako je Fadil Jaganjac slagao da radi po njihovim naredbama, neka njega uhapse. A ako je tužitelja to uradila; neka daju ostavku. Ovo su veoma krupne stvari! S obzirom na to da je vjerujem kantonalnom MUP-u, otišao sam u FUP i sve to prijavio. Znam da je i taj momak kojeg su odveli isto tako izjavio u FUP-u. Još jednom pozivam glavnu i postupajuću tužiteljicu, a ne znam ni ko je jer mene niko nikada nije pozvao, da javno kažu da li je Fadil Jaganjac uticao na svjedoke, ometao istragu, po njihovom nalogu? Ako nije, neka ga privedu. Ako je Fuad Kasumović išta slagao, a svjedok tak kojem je to urađeno sve je potvrdio u FUP-u… Ovo je kriminal i tražim da se ispita – poručio je Kasumović. 

ČITAJ JOŠ:  HAOS NA M-17 KOD ZENICE: Jak vjetar oborio stablo na cestu

Podsjetimo, posljednji put Jaganjac je u središtu afere bio kada je “pala” koruptivna sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević. Uhapšena je po nalogu Tužilaštva ZDK nakon istrage u kojoj su bili angažovani pripadnici Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“Osobi M.D. je početkom ove godine zbog saobraćajnog prekrašaja oduzeta vozačka dozvola na području Policijske stanice Doboj Jug. Sutkinja Kovačević je, prema službenim zabilješkama, putem savjetnika Jaganjca pokušala uticati na komandira da izvrši povrat vozačke dozvole toj osobi kako bi mogla putovati poslom izvan BiH. Nakon toga je od M.D. putem međunarodne poštanske uplatnice koja je glasila na njeno ime i njezinu adresu, primila 226 eura.

ČITAJ JOŠ:  KOMŠIJE ZA “072INFO” O JEZIVOM SAMOUBISTVU U ZENICI: Puno je policije, sestra ostade sama…

Potom je kao postupajući sudija u prekršajnim postupcima donijela rješenje kojim se postupak protiv M.D. vraća u prvobitno stanje i isto dostavila MUP-u ZDK, a potom i PS Doboj Jug, za što je primila poklon koji joj je ostavljen u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici.

U još jednom prekršajnom predmetu koji je vodila sutkinja Kovačević je po prethodnom dogovoru sa ministrovim savjetnikom Fadilom Jaganjcem učinila „ustupak“. Ubrzala je postupak protiv A.B. kojem je oduzeto vozilo marke BMW zbog ranijih prekršaja i novčanih kazni u visini od 5.000 maraka, a čiji je stvarni vlasnik M.S. Suprotno Zakonu o prekršajima izvršila je povrat vozila za što je od A.B. zahtjevala i primila novac u još neutvrđenom iznosu. Evidentirano je i još nekoliko takvih primjera u krivičnim predmetima sutkinje Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Bahati vozač se zabio u parkirana vozila i pobjegao

Nepoznat je status Fadila Jaganjca u ovom predmetu, istovremeno savjetnika i sutkinje Kovačević i ministra unutrašnjih poslova ZDK”, pisao je neposredno nakon hapšenja sutkinje “Žurnal”. 

Jaganjca je zbog zloupotrebe položaja načelnika Terenskog ureda Granične policije na Aerodromu Sarajevo, Sud BiH 2010. godine pravosnažno osudio na pet mjeseci zatvorske kazne, koja je kasnije zamjenjena novčanom, tako da je Jaganjac formalno „neosuđivana osoba“. Interesantno, naprasno je nestao i iz predmeta sutkinje Kovačević. Hoće li se isto dogoditi i sa posljednjim formiranim predmetom, pokazati će vrijeme. 

GODISNJICA
MARKETING