TUŽILAŠTVO ZDK: Pljušte optužnice zbog izdavanja lažnih covid potvrda

Ko je sve građanima u Bosni i Hercegovini prodavao potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19 i koliko je za to uzimao novaca, radi li se o pojedinačnim slučajevima ili organizovanim grupama, ko ih je sve kupovao, pitanja su kojima se od pandemije do danas bavi naše pravosuđe.

200-300 EURA

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona objavilo je više optužnica za nabavku lažnih iskaznica o imunizaciji. Potvrđena je optužnica protiv Ive Benića, jer je u decembru prošle godine za 100 KM nabavio lažnu ispravu-iskaznicu o imunizaciji sa pečatom Javne ustanove Dom zdravlja Kakanj, ovjerenu faksimilom A. H, doktorice medicine, na kojoj su upisani datumi vakcinacije, prva i druga doza vakcine AstraZeneca.

On je sa svoje e-mail adrese poslao zahtjev e-mailom Javnom zavodu za zdravstvo Republike Hrvatske radi izdavanja EU Digitalnog Covid certifikata, u čijem prilogu je dostavio fotokopiju svog pasoša i navedenu lažnu iskaznicu o imunizaciji sa kodom o cijepljenju, dakle, lažnu ispravu nabavio radi upotrebe i upotrijebio kao pravu, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave, stoji u optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Kaknju.

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mahira Kubata, jer je pribavio lažnu javnu ispravu – iskaznicu o imunizaciji koju nije izdao JU Dom zdravlja Zenica, te je predao uposlenici Porodične ambulante Gračanica.

Iako je znao da iskaznicu o imunizaciji nije izdao DZ Zenica, zatražio je da mu se izda potvrda o vakcinaciji sa QR kodom svjestan da na taj način upotrebljava lažnu javnu ispravu, stoji u optužnici.

Isti sud je potvrdio optužnicu i protiv Belmina Durmiša, koji je u namjeri da od JU Dom zdravlja Zenica dobije QR kod – dokument o potvrdi kompletne imunizacije, od njemu poznate osobe nabavio lažnu javnu ispravu-iskaznicu o imunizaciji.

Lažnu javnu ispravu je predao svom ocu D. S. da je upotrijebi kao pravu na način da je tokom oktobra 2021. godine u više navrata njegov otac istu priložio u JU Dom zdravlja Zenica, porodična ambulanta Travnička, medicinskoj sestri P. A, koja je po izvršenim provjerama vjerodostojnosti u sistemu za generisanje QR koda, a potom i u ambulantnom informativnom sistemu (AIS), utvrdila da ona nije validna, zbog čega mu nije izdat dokument o potvrdi kompletne imunizacije – QR kod, stoji u optužnici.

A optužnica je potvrđena i protiv njegovog oca Senada Durmiša.

Podsjećamo da je SIPA u martu uhapsila devet osoba u akciji Posrednik na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze.

Pretreseni su stambeni i pomoćni objekti na 13 lokacija, a pronađen je veći broj Covid potvrda i PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela, saopćeno je tada iz SIPA.

Iz Tužilaštva KS-a tada su rekli da su “uhapšeni osumnjičeni za više koruptivnih krivičnih djela, između ostalog, da su se udružili u grupu i za 200-300 eura posredstvom službene osobe iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji u KS-u i ZDK-u”.

SUMNJE GRANIČARA

Tada se pričalo kako “cijeli grad zna za uvezanu grupu iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koja se bavi izdavanjem lažnih Covid potvrda”. Građani su na različite načine pokušavali doći do ovih potvrda, pa su navodno zdravstvene ustanove zvali telefonom i nudili novac u zamjenu za potvrde, piše Oslobođenje.

Iz Granične policije su ranije kazali da su tokom 2021. godine evidentirali 105 PCR testova i Covid potvrda za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost.

crna-hronika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE