Tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv ministra Pekića i savjetnika Jaganjca zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo

Federalna uprava policije dostavila je Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri osobe među kojima su Dario Pekić, ministar MUP-a ZDK, i Fadil Jaganjac, ministrov savjet, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili

ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH.

Ovu informaciju potvrdili su iz Tužilaštva ZDK za portal 072info, međutim, nisu mogli otkriti detalje.

-Uvidom u Evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da je postupajući po Nalogu ovog Tužiteljstva Federalna uprava policije Sarajevo, dana 18.03.2022.godine, tužiteljstvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri lica inicijala P.D., B.M., J.F.i M.A., zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH. Predmet se nalazi u fazi prijave.

U cilju zaštite donošenja tužiteljske odluke, više informacija o predmetu se ne možee učiniti dostupnim javnosti, a u smislu odredbe člana 6. Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH – navodi se u odgovoru Tužilaštva za 072info.

Podsjetimo, Pekić je prema Žurnalovim tužilačko-policijskim izvorima osumnjičen za zloupotrebu položaja po dva osnova. Tokom posljednje tri godine Pekić je desetine dana izostajao sa posla, a u evidenciji rada mu je upisivana tzv „osmica“ koja označava prisustvo na poslu i naplatu i pripadajućeg toplog obroka. Utvrđeno je da je Pekić za sporne dane bio izvan države i to privatnim razlozima, pošto putnih naloga nije bilo. 

Prema saznanjima Žurnala, prikupljeni su brojni dokazi, prije svega iz evidencije Granične policije BiH o Pekićevim izlascima iz Bosne i Hercegovine.

Primjera radi, Pekić je prema evidenciji prisustva bio na radnom mjestu u dane srijeda, četvrtak, petak, a evidentiran je njegov izlazak iz BiH u srijedu u jutarnjim satima, a ulazak u BiH u nedjelju uveče. Za ta tri dana ubilježeno mu je prisustvo poslu, radni dani i naravno topli obrok.

Do sada je utvrđeno najmanje 60 takvih slučajeva, gdje je ministar praktično bio odsutan sa radnog mjesta i radnih obaveza, a sve je naplatio kao radne dane.

Dodatni problem za Pekića je što je za dane legalnog odsustva, umjesto zakonom propisanog prenosa ovlaštenja na sekretara ministarstva, iste prepustio svom savjetniku Fadilu Jaganjcu! On je imao pristup službenoj pošti koju  je ne samo pregledao nego i po svom nahođenju prosljeđivao jedinicama ministarstva!? Istovremeno je Jaganjca nezakonito ovlastio da obavlja i poslove šefa kabineta, što inače može i mora obavljati samo državni službenik sa statusom pomoćnika ministra.

Istina, nije Pekića previše ni zanimao ministarski posao, dio je obavljao Jaganjac, protiv kojeg je također vršena istraga. Poznato je kako se Jaganjac od dolaska na mjesto savjetnika ponašao kao „ministar umjesto ministra“, o čemu su mediji ranije pisali.

Na potezu je Tužilaštvo ZDK, a ostaje interesantno kako će se odnositi prema ovom slučaju za koji su dostavljeni brojni dokazi.