Tužio poslodavca pa pokrenuo borbu i za druge radnike

„Ja sam Dalibor Šajić, a ti si samo jedan običan konobar!“, rečenica je koja je „natjerala“ Banjalučanina Dražana Pejakovića (36) da pokrene vlastitu borbu za svoja, ali i prava svih radnika u Republici Srpskoj!

Pejaković je nakon otkaza tužio bivšeg poslodavca, vlasnika MS grupacije, kod kojeg je radio u lokalima „Mac Tire Pub“, „Mala stanica“ i „Kod Brke“, a motivaciju za borbu prenio je i na druge radnike koji sada sve glasnije govore o maltretiranjima i nezakonitostima kojima su izloženi.

On je osnovao Fejsbuk grupu „Crna lista poslodavaca Republike Srpske“ koja iz dana u dan broji sve više članova i kroz čiji je rad do sada „detektovano“ preko 30 poslodavaca koji grubo krše prava radnika i ne izvršavaju obaveze prema njima.

Pejaković kaže da ne namjerava odustati, a dokaz za to je osnivanje Udruženja „Radnički pokret“ koje je trenutno u fazi registracije. Uz sve ovo, naš sagovornik je, uz pomoć grupe entuzijasta, obezbijedio besplatnu pravnu pomoć za nezaštićene radnike, izložene samovolji poslodavaca. I sam je, trenutno, u sudskom sporu sa pomenutim Šajićem, a svojim hrabrim primjerom želi, kako kaže, da bude „pahulja koja će postati grudva, a konačno i lavina“.

Prvi susret

Pejaković ističe da je prvi susret sa MS grupacijom i Daliborom Šajićem imao u jednom od njegovih lokala, „Mac Tire Pub“-u, 2016. godine.

„U pomenutom lokalu sam počeo raditi 5. septembra 2016. godine. Rad u njemu je bio naporan, radilo se jako puno sati. Tokom 2019. godine počinjem ponovo raditi za Šajića, ali ovaj put u ’Maloj Stanici’. Posao sam dobio bez problema, imao sam jake preporuke sa prijašnjih poslova i dosta pohvala na društvenim mrežama od strane gostiju na sajtu Tripadvisor i Fejsbuk stranicama poslodavaca. Početak rada je bio dobar, prijava je uslijedila na određeno, nakon mjesec dana rada bez prijave, da bih na kraju dobio i ugovor na neodređeno. Radio sam svoj posao vrijedno i pošteno, imao sam dobre rezultate, koji dokazuju ostvareni mjesečni prometi i pohvale gostiju. Kako sam imao u tom periodu najviše iskustva i dobar odnos sa gostima, te jaku prodaju, Šajić me je pitao da pređem u piceriju ’Kod Brke’ i popravim tamo rad, odnosno promet. Tamo sam nastavio sa svojim radom, trudom i zalaganjem, ali nedugo nakon toga dobijam otkaz“, naveo je Pejaković za Moju Hercegovinu.

Prethodni članakDžaferović: Da nije bilo Armije BiH, danas ne bi bilo ni BiH
Sljedeći članakRaste proizvodnja i izvoz lješnika iz BiH, traženi i u EU