Tužioci nisu ubrzali rad na predmetima u vezi s pandemijom

SudBiHRocisteFadilSolakHodzic e1590866952775

Tužilaštva širom BiH trenutno imaju najmanje 35 predmeta u radu koji se na neki način odnose na nepravilnosti tokom pandemije. Uz dva predmeta o kojima se u medijima najviše pisalo – nabavka 100 respiratora u Federaciji i pokretna bolnica u Republici Srpskoj – tužilaštva u BiH istražuju niz drugih slučajeva, od nabavke zaštitne opreme do organizovanja okupljanja u vrijeme kada su ona bila zabranjena, piše BIRN BiH.

Državno tužilaštvo nije zvanično objavilo kada očekuje donošenje tužilačke odluke u istrazi nabavke respiratora iz Kine vrijedne više od deset miliona maraka u kojoj su osumnjičeni premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Iz Državnog tužilaštva su za BIRN BiH potvrdili da rade i na predmetima u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, uz predmet o nabavci pokretne bolnice, također istražuje nabavku medicinske opreme, odnosno odijela i maski.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, provode istražne radnje u vezi s predmetom nabavke pokretne bolnice, koju je Vlada RS-a platila 3,6 miliona KM, a tužilačka odluka još nije donesena, potvrđeno je za BIRN BiH.

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, kazala je da je ovo tužilaštvo početkom maja zaprimilo krivičnu prijavu u vezi s nabavkom pokretne bolnice.

“Prijava se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, rekla je Tojagić.

Na mnoge nepravilnosti prilikom javnih nabavki upozoravali su i iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, a za neke od nabavki podnijeli su i prijave, nakon čega je otvorena i istraga.

“Dužina rješavanja po prijavama razlikuje se od tužilaštva do tužilaštva”, kaže Milena Mastalo, programski saradnik za istraživanje, izvještavanje i pružanje pravne pomoći u Transparency Internationalu.

“Do sada smo imali situacije da se po nekim prijavama čeka preko dvije godine, dok se po drugim odluči u roku od 20 dana. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da više od polovine krivičnih prijava završi naredbom o nesprovođenju istrage, kao i to što se obično procesuiraju manji slučajevi”, kaže Mastalo.

Ona dodaje da je u situacijama poput pandemije, gdje je pojačano interesovanje javnosti i medijski pritisak, očekivati da se istraga sprovede mnogo brže.

U TUZLI OČEKUJU ODLUKU O NABAVCI ZAŠTITNIH ODIJELA

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) već je okončalo dva predmeta naredbom o neprovođenju istrage – u predmetima izgradnje izolatorija u Srebreniku i uspostave prostora za karantin – potvrdio je za BIRN BiH glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

U predmetu uspostave karantina Tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, dok je u predmetu koji se odnosi na izgradnju izolatorija u Srebreniku “Tužilaštvo TK-a donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv gradonačelnika i ujedno komandanta Štaba civilne zaštite Grada Srebrenika a vezano za adaptaciju prostora i izgradnju privremenog izolatorija u Srebreniku, jer je nakon provjera, koje je po nalogu Tužilaštva obavila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo ‘zloupotreba položaja i ovlašćenja’”.

Predmet je formiran nakon pisanja BIRN-a BiH da je Grad Srebrenik u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, uz primjenu izuzeća Zakona o javnim nabavkama, izdao naredbu da se firmi “Feniks AS”, u kojoj udio u vlasništvu ima gradski vijećnik Fadil Suljić, dodijeli ugovor o izgradnji izolatorija u Srebreniku.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek vodi istragu po prijavi Agencije za javne nabavke BiH o nabavci zaštitnih odijela.

“U tom predmetu je Agencija za javne nabavke BiH ovom tužilaštvu dostavila dopis da se izvrše provjere vezane za nabavku određenog broja zaštitnih odijela u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK-a od firme iz Mostara. Potrebno je uraditi još jednu provjeru, nakon čega će u predmetu biti donesena tužilačka odluka”, kaže Arnautović.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) vodilo je istrage u vezi s nepravilnostima tokom pandemije u šest predmeta.

“Uvidom u evidenciju Kantonalnog tuižilaštva ZDK-a utvrđeno je da je tokom pandemije COVID-19 formirano šest predmeta, koji se uglavnom odnose na pojavu zaraze među uposlenicima određenih privrednih društava, kao i prenošenje zarazne bolesti, koji su fazi provjere. Također, jedan predmet se odnosi na samovoljno napuštanje izolacije, a u kojem je donesena naredba o neprovođenju istrage”, kazala je za BIRN BiH Mirna Poljac, portparolka Tužilaštva ZDK-a.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je od početka pandemije vodilo istragu u dva predmeta protiv dvoje lica zbog počinjenog krivičnog djela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, te su u oba predmeta podignute optužnice koje su proslijeđene nadležnim sudovima na potvrđivanje.

Za isto krivično djelo Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) vodilo je osam predmeta. U šest predmeta je istraga okončana i optužnica podignuta za ovo djelo, kaže Irena Marjanović, portparolka Tužilaštva USK-a.

TUŽILAŠTVO U SARAJEVU FORMIRALO NAJVIŠE PREDMETA

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je pokrenulo predmet o nabavci respiratora iz Kine koji su kupljeni preko Federalne uprave civilne zaštite, ali je taj predmet uskoro preuzelo Državno tužilaštvo. Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija potvrdila je da ovo tužilaštvo vodi još predmeta koji se odnose na Federalnu upravu civilne zaštite.

Ukupno u ovom tužilaštvu postoje tri vrste predmeta koji se mogu vezati za koronavirus, kaže Sarajlija.

“Prvi su vezani za moguće propuste tokom liječenja pacijenata vezanih za koronavirus i eventualno krivično djelo ‘nesavjesno liječenje’. Drugi se odnose na javne nabavke kako bi se utvrdilo da li ima kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH. Imamo nekoliko predmeta koji se odnose na nabavke testova i druge opreme za KCUS [Klinički centar Univerziteta u Sarajevu], nabavku maski od strane KUCZ-a [Kantonalne uprave civilne zaštite], nabavku zaštitnih maski od strane FCUZ-a. Također, imamo i predmeta u radu koji se odnose na nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije (kršenje mjera izolacije) i prenošenje zaraznih bolesti – ukupno oko 20 predmeta, stalno se mijenja broj”, kaže Sarajlija za BIRN BiH.

BIRN BiH je ranije otkrio kako su zaštitne maske u Kantonu Sarajevo kupljene od firme čiji je vlasnik sin kantonalne zastupnice.

Sarajlija napominje da niti u jednom od ovih predmeta policijske agencije nisu dostavile kompletan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na osnovu kojeg bi se moglo bez daljnjeg rada Tužilaštva donijeti tužilačka odluka.

“Tužilaštvo se od starta aktivno uključilo u prikupljanje dokaza ili su predmeti formirani po službenoj dužnosti. Na svim predmetima se aktivno preduzimaju radnje radi provjere navoda i predmeti se smatraju kao hitni. U ovim predmetima nisu donesene tužilačke odluke”, kazala je Sarajlija.

Tužilaštvo u Mostaru je u jednom slučaju prijema zaraženog pacijenta u mostarsku bolnicu samoinicijativno formiralo predmet, ali je istraga u ovom predmetu još uvijek u toku.

“U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od ljekara koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, Tužilaštvo je putem naredbi Suda izuzelo svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB-u Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju”, rekla je Ana Rajič, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona vodilo je jednu istragu u predmetu koji se odnosi na koronavirus, i ona je okončana podizanjem optužnice, potvrđeno je za BIRN BiH, dok u Kantonu 10 Livno i Zapadnohercegovačkom kantonu nije bilo u radu sličnih predmeta.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini ispituje da li je izvršeno krivično djelo zbog masovnog okupljanja na liturgiji u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika” u Srebrenici, koja je održana 7. aprila ove godine.

U Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor vođena je jedna istraga, koja se okončala tužilačkom odlukom o obustavi istrage, a istraga ove vrste nije bilo u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Krajem marta je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo zaključak prema kojem su predmeti za djela protiv zdravlja stanovništva za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa apsolutni prioritet svih pravosudnih institucija u BiH. Početkom aprila, nakon sastanka u kome su učestvovali direktor Agencije za javne nabavke, američki ambasador u BiH i nekoliko tužilaca, saopšteno je kako će tužioci širom BiH obratiti posebnu pažnju na zloupotrebe budžeta tokom nabavki koje su u vezi s kupovinom medicinske opreme i drugih stvari potrebnih u vremenu pandemije.