Portal 072info

Tuzlak Rade Šimić osvajanje Elbrusa posvetio komšinici Rusmiri koja se bori za život

Tuzlak Rade Šimić bio je član ekspedicije koja je nedavno osvojila najviši vrh Evrope Elbrus, visok 5.642 metra. Ekspedicija je brojala 35 članova, od kojih 23 iz Bosne i Hercegovine, a Šimić je ovaj svoj uspon posvetio komšinici Rusmiri Zukančić, koja se mjesecima bori s opakom bolešću.

Fascinantno mjesto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nakon Elbrusa, osvojio sam i vrh planine Kilimandžaro, koji je viši, 5.895 metara, ali je Elbrus daleko zahtjevniji i opasniji. Gondola nas je dovezla na visinu od 3.800 metara, nakon čega je slijedio uspon. Imali smo izvanrednog vodiča Petra Pećanca iz Drvara, koji je osvajao i Mont Everest, tako da smo, zajedno sa pomoćnim vodičima, savladali izuzetno zahtjevnu planinu – kaže za “Avaz” 28-godišnji Tuzlak.

Kamp na kavkaskom gorju napravili su na visini od 4.100 metara, a potom su narednog dana, zbog aklimatizacije, stigli do Pastuhove stijene na nadmorskoj od 4.800 metara. No, zbog lošeg vremena i jakih vjetrova, bili su primorani provesti narednih pet noći u kampu na temperaturi i do minus 20 stepeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Pet noći u kampu na izuzetno niskim temperaturama

– Petog dana, imam osjećaj, kao da nam je planina dozvolila da se popnemo. Krenuli smo pola sata poslije ponoći, a osvojili vrh u 9.30 sati. Osjećaj je fenomenalan, teško ga je riječima opisati. Nakon šest mjeseci priprema, nabavke opreme, traganja za sponzorima… stigao sam na fascinantno mjesto – govori Šimić, inače član Planinarskog društva “Konjuh” iz Tuzle, koji će i narednih mjeseci nastaviti sa planinarenjem i svojim usavršavanjem.

Redovne obaveze

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još nije sabrao sve utiske, ali ističe kako je osvajanje Elbrusa magično ako se uzmu u obzir sve okolnosti koje prate članove ekspedicije na tom pohodu. Nakon 13 dana, vratio se u Tuzlu i posvetio redovnim radnim obavezama, ali dogodine planira usavršavanje svojih sposobnosti na Alpama i bh. planinama.

Fascinirao ga Danin Jusko

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šimić kaže da je najmlađi član ekspedicije bio 13-godišnji Danin Jusko, koji ga je fascinirao, dok je najstariji član bio 63-godišnji Ile Mihaljević s Kupresa.

– Uspjeli su osvojiti Elbrus, zajedno sa svima nama, i zaista im od srca čestitam – kaže Šimić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako pomoći Rusmiri

Rade Šimić uputio je apel svim dobrim ljudima da se uključe u akciju prikupljanja pomoći za liječenje njegove komšinice Rusmire Zukančić. Priča o njoj i njenoj kćerci Jasmini poznata je bh. javnosti. “Da, mogu”, priča je o neopisivoj ljubavi kćerke prema majci, koja se bori s teškom bolešću. Šimić ističe kako je potrebno još novčanih sredstava za potpuno izlječenje Rusmire Zukančić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi dobri ljudi mogu uplatiti priloge na sljedeće žiroračune: Ime: Rusmira Zukančić; Svrha uplate: Pomoć za liječenje; “Ziraat banka BH” d. d., broj računa za KM: 1861410333747708; Broj računa za EUR, CHF, USD: 1861415410608495;

IBAN: BA391861415410608495.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME