Tuzlanka moli državu BiH da joj da otkaz

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tuzlanka Zineta Altumbabić moli državu BiH da joj da otkaz. Sedamnaest godina traje njena borba sa sistemom. Sud je odlučio da država BiH treba njen slučaj riješiti. Ali niko ne preuzima odgovornost za nju u ime te države.

Kao pomoćnik kontrolora letenja Zineta Altumbabić počela je raditi 1994. godine u Direkciji za civilnu avijaciju BiH koju kasnije preuzima Ministarstvo saobraćaja i komunikacija nakon dejtonskog sporazuma i Zakona o Vijeću ministara. Zineta ne dobija ni angažman ni otkaz.

“Moj osnovni problem je što moj radno pravni status nije riješen. Nikada nisam dobila rješenje o otkazu. Po tom osnovu, ja sam tužila državu i do dana danas nije riješen problem. BiH je dužna da me vrati na posao”, ističe Zineta Altumbabić.

Sud BiH je 2014. godine donio presudu u korist Zinete u kojoj sa kaže da je država BiH mora vratiti na posao i to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija koje je uložilo žalbu te je Sud drugostepenom odlukom odlučio da “očigledno ne postoji potreba za njenim anagažmanom”. Obraćala se federalnim i državnim ministarstvima, Vijeću ministara BiH, ombudsmenima.

“Svodi se na to da je država BiH dužna da me vrati i rasporedi na radno mjesto. Ono što je meni najveći problem je što ja ne znam ko je ta BiH”, otkriva Zineta.

Zineta Altumbabić TUZLAIzvor: N1

Naknadno je tužila BiH za radni staž i dobila devet godina, koje nikada neću upisati, jer PIO/MIO ne priznaje ništa bez M4 obrasca kojeg nema ko popuniti. S obzirom da nema radne knjižice ne može se zaposliti niti ići na biro. Knjižica trenutno stoji u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je naslijedilo prostor od prethodnog ministarstva.

“Ono što ja želim je da se zaključi radni staž, da već ako dobijem otkaz, ako sam po Sudu BiH očigledno nekome nepotrebna, da stave konačan datum i da objasne zbog čega ja nisam mogla ostvarivati prava ni na birou”, dodaje ona.

Zineta je svoj slučaj uputila na Ustavni sud BiH i sada čeka. U međuvremenu je došlo rješenje za nagomilane sudske troškove. Kažu odbit će joj od plate koju dobija od Ministarstva saobraćaja i komunikacije. Međutim, Zinete u njemu ne radi niti je kada radila. Iz ovog ministarstva su nam kazali da se obratimo Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH , ali i ona se u jednom od Zinetenih upita proglasila nenadležnom. 

GODISNJICA
MARKETING