Tuzlanski studenti u posjeti Kantonalnom tužilaštvu ZDK

Studenti završne godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli – Odsjeka za pedagogiju-psihologiju, na čelu sa šefom Odsjeka prof.dr. Tamarom Efendić-Spahić i doc.dr. Elvisom Vardom, u okviru studijske posjete boravili su danas u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Gosti su se upoznali o aspektima rada psihologa na Odsjeku za maloljetnike, koji djeluje u okviru Odjela II za opći kriminal, krvne delikte i saobraćaj ovog Tužilaštva, kao i psihološke podrške svjedocima traumatizovanim počinjenim krivičnim djelima.

Studentima se obratila zamjenica glavne tužiteljice i šefica Odjela II, Vesna Bjelošević, a stručna saradnica-psiholog Tužilaštva ZDK je održala predavanje o temi “Uloga psihologa u radu tužilaštva”, u sklopu kojeg im je predstavljen postupak psihološke procjene, pripreme i podrške djece i maloljetnika uključenih u krivični postupak.

Studenti su upoznati o načinu rada, saslušavanja, zaštite i postupanju prema djeci i maloljetnicima u krivičnom postupku, ali i u načinu podrške svjedocima nasilja u porodici, seksualnih delikata i ratnih zločina.

Gosti su bili u prilici da posjete namjenske prostorije opremljene audio-vizuelnom podrškom, koje se koristi za saslušavanje malodobnih svjedoka i oštećenih u konkretnim krivičnim postupcima.