Tužna slika: Porodica Bećirević godinama vodu nosi u kanisterima

t 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svaka suša porodicu Bećirević ostavi bez kapi vode sa slabog izvora iznad Gusića kod Goražda. Selo Gusići, 35 kilometara od grada, nije ni poznato po izdašnim vrelima, ona veća koriste drugi, pa Mejra svaki dan vodu za osnovne životne potrebe mora nositi u kanisterima s izvora udaljenog nekoliko stotina metara od kuće.

– Od ljeta nemamo vode i, evo, vidiš, nosim je i u flašama. A ne mogu više ni na nogama, pritisak mi visok, četiri puta sam operirana. Oboljela sam jer sam četvero djece odgojila, prala, kuhala, čistila, pa mi i zglobovi više stradali – kaže Mejra Bećirević.

Sa sinom Muhamedom u trošnoj kući i na strmom parčetu zemlje Mejra živi od minimalne penzije koju je naslijedila od supruga. Muhamed povremeno cijepa drva, kosi travu i radi druge poslove za dnevnicu kada se ukaže prilika.

Težak život

Trošna kuća porodice Bećirević
  • Trošna kuća porodice Bećirević
  • – Bez vode nam je vrlo teško, a najbliži izvor nam je neka dva kilometra odavde, jer ovo što je bilo bliže, sve je pokupljeno. Nemamo mogućnost da je sami dovedemo, a nikad nisam mogao dobiti barem neki šlauf ili pomoć da bih mogao da živim – kaže Muhamed.

    Akciju za pomoć porodici Bećirević pokrenuli su članovi Facebook grupe “Džemat Orahovice”.

    – Vjerujte da su mi suze krenule, jer ta porodica nikad nije imala vodu, ni u kući, ni pred kućom. Čitav život je nose, a ženi je 68 godina. Ja vodim ovu grupu i često sam razočaran u te naše ljude koji uzimaju milione, a komšiju gledaju i žednog i gladnog. Tuga, 21. je stoljeće, ne možeš da vjeruješ da ovo postoji u ovoj državi – ističe Fuad Kadić, osnivač grupe.

    GODISNJICA
    MARKETING