Portal 072info

Tužna vijest o Schumacheru obisla svijet!

Medicinski ekspert Erich Riederer je izjavio da će bivši šampion Formule 1, njemački vozač Michael Schumacher, ostati invalid do kraja života. Posljedica je to nesreće koju je doživio 29. decembra prošle godine na skijanju, zbog koje je bio u komi do 16. juna ove godine.

Nakon što se Schumacher probudio iz kome, mnogi eksperti su rekli da njegov oporavak neće biti onakav kakav se očekivao. To je nažalost potvrdio i specijalist neurologije Erich Riederer.

“Ostat će invalid do kraja života, bit će ovisan o drugim ljudima“, jasan je bio Riederer.

On je dodao da je Schumacher doživio trajna oštećenja te da će biti veliki uspjeh ako bude mogao sjesti bez tuđe pomoći za tri mjeseca te upravljati električnim kolicima za šest mjeseci.

Međutim, rekao je da je Schumacherovo buđenje iz kome veoma pozitivna stvar.

“To je nevjerovatno pozitivna poruka kada se neko probudi iz kome nakon godinu dana. To je pozitivno za njega i njegovu porodicu, veoma je važno“, dodao je Riederer.

Schumacherov bivši ljekar Gary Hartstein ranije je upozorio da bi Nijemac mogao biti u “minimalno svjesnom stanju“.

Njegove riječi potvrđuju i drugi eksperti te tvrde da jedan od deset pacijenata, koji provedu toliko mjeseci u komi uspiju da oporave sve ili većinu mentalnih i fizičkih kapaciteta.

Schumacherova menadžerica Sabine Kehm je 16. juna objavila saopćenje u kojem je navela da Nijemac nije u komi i da je započeo svoj dugotrajni oporavak.

Od tada je Schumacher premješten iz bolnice u Grenobleu u rehabilitacijski centar u Lausanneu u Švicarskoj, koji je blizu njegovog porodičnog doma.

Schumacher je nesreću doživio na skijanju u francuskom ski-resortu Meribel 29. decembra 2013. godine.

(Klix.ba)

Podijelite članak