TUŽNA VIJEST: Preminuo Nedžad Fejzić, nekadašnji direktor BNP-a, Gimnazije, Opće biblioteke…

Podijelite vijest

Danas (utorak) je u 65. godini preminuo Nedžad Fejzić, nekadašnji direktor Bosanskog narodnog pozorišta, zeničke Gimnazije, Opće biblioteke u Zenici, Festivala bh. drame, te teatrolog BNP Zenica.

Nedžad Fejzić je rođen 1956. godine u Zenici gdje je završio gimnaziju.  Diplomirao je filozofiju, opštu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1979. godine.

Bio je direktor, urednik izdavačke djelatnosti i koordinator specijalnih programskih sadržaja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Bio je član i zamjenik predsjednika Vijeća RTV Federacije Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora RTV servisa BiH.

Obavljao je i funkcije urednika u zeničkoj književnoj ediciji Dostignuća, jednog od pokretača i urednika časopisa Znak Bosne i Zeničke sveske.

U nekoliko navrata sudjelovao je kao član žirija na Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu i Festivalu bh. drame u Zenici.  Na prvom Festivalu bh. drame bio je i Predsjednik žirija.

U zadnjih  šest godina je selektor Festivala bh. drame u Zenici. Isto tako, prije dvije godine bio je i selektor festivala Mostarska liska. Objavio je više desetina eseja, studija, kritičkih tekstova iz područja savramene filozofije, estetike i recentne književne, teatarske i likovne produkcije (eseji o fotografiji).

Takođe, autor je i brojnih bilješki, zapisa, esejističkih tekstova iz oblasti teatrografije i teatrologije.

Dženaza i ukop Nedžada Fejzića obavit će se u srijedu, 08.04.2020. na Gradskom groblju Prašnice u 12:30 sati.

Zenicainfo


Podijelite vijest