Portal 072info

TV Pink u Srbiji oduzeli dozvolu, a u BiH joj širom otvorili vrata

pink

Televizija Pink odlučila je da svih svojih 68 programa više ne emituje u kablovskom sistemu Srbije, već da ih preseli u Bosnu i Hercegovinu. Razlog odluke koju je donijela ružičasta televizija leži u činjenici da se uslovi za emitovanje u Srbiji mnogo strožiji i skuplji nego u BiH, gdje su naknade za distribuciju programa daleko jeftinije. Nakon ovoga, srbijanska Republička radiodifuzna agencije (RRA) donijela je odluku o oduzimanju dozvole svim Pinkovim kanalima prije isteka vremena.

Ovu informaciju danas su objavili srbijanski mediji, dok su u bh. Regulatornoj agenciji za komunikacije potvrdili za dnevni lisi ‘Danas’ da je TV Pink podnijela zahtjev za dozvole emitovanja programa u BiH i da su im te dozvole već dodijeljene.

Govoreći prostim jezikom, to znači da bh. tržište svako može da ‘čereči’ kako hoće, a domaće resurse tretira kao Alajbegovu slamu. Jer sve što ne dozvoljavaju države u kojima postoji sistem i vladaju zakoni, to u BiH prolazi bez imalo teškoća.

Podsjećamo, TV Pink već zadnjih godinu dana emituje svoj paket kanala putem kablovskih i telekom operatera na prostoru BiH – bez dozvole, jer za ovaj segment distribucije Pink televizija nije bila registrovana u RAK-u, već je svoj program distribuirala iz Srbije. Tako nešto Pink nije mogao uraditi u Hrvatskoj, niti u bilo kojoj drugoj državi iz regiona.

Sada je i ta ‘mala’ zakonska začkoljica riješena, pa će se uz uredno izdatu dozvolu TV Pink nesmetano širiti bh. prostorima. Kako se navodi na sajtu RRA, radi se o ukupno 68 kanala za koje je u Srbiji oduzeta dozvola, a među njima su: Pink 3, Pink Action, Pink Folk, Pink Music, Pink Movies, Pink Films, Pink Comedy, Pink Family, Pink Reality, Pink Kids, Pink Erotica…

Iz ovog obimnog asortimana, dozvolu RAK-a za emitovanje sadržaja u BiH dobilo je čak 40 Pink-ovih kanala. Na ovaj način Pink ‘jednim udarcem ubija dvije muhe’, jer će se kao bh. program moći ponovo naći i u ponudi kablovskih operatora u Srbiji kao kanal iz regiona kojem nije neophodna dozvola domaćeg regulatora.

Dakle, kome god ne odgovaraju tržišni uvjeti u vlastitoj zemlji, neka dođe u BiH – ovdje su domaći resursi uvijek na rasprodaji!

depo.ba

Podijelite članak