Portal 072info

Tvrdnje iz Hrvatske: Mogu se nostrificirati samo diplome Sveučilišta u Mostaru

Diplome Sveučilišta u Mostaru jedine su od bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija koje se mogu nostrificirati u Republici Hrvatskoj a samim time i u zemljama Evropske unije, kazao je to novinarima predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac.

Rektorski zbor Republike Hrvatske po drugi put zasjeda u Mostaru, a po riječima Vlade Guberca na sjednici će biti riječi o radu Rektorskog zbora RH i saradnji sa SUM-om.

Ovdje smo da jasno iznesemo svoj stav kao rektori Republike Hrvatske što mislimo o radu Akreditacijskog savjeta Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Ovom prilikom želim istaknuti kako u potpunosti podržavamo njihov rad i došli smo da razjasnimo nedoumice koje se pojavljuju u medijima oko nostrifikacija diploma u Hrvatskoj studentima koji su diplomirali na Sveučilištu u Mostaru“, kazao je Guberac.

On je naglasio kako su diplome studenata Sveučilišta u Mostaru priznate kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama EU.

U izjavi za medije, direktorica Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH Jasmina Havranek kazala je kako je Agencija pridruženi član Rektorskog zbora budući da postoji potreba za obostranim informiranjem, razmjenom iskustava, kao i potreba za donošenje zajedničkih odluka, prenosi Fena.

Dodala je kako je saradnja Agencije i Rektorskog zbora u zadnjih nekoliko godina unaprijedila rad Rektorskog zbora kao i rad Agencije.

Komentirajući nedavna pisanja medija vezano za nostrifikacije diploma Sveučilišta u Mostaru u Hrvatskoj, Havranek je pojasnila kako se diplome mogu nostrificirati u Hrvatskoj te kako je to rezultat provedene reakreditacije sastavnica i studijskih programa Sveučilišta u Mostaru, a koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

Po njenim riječima sam postupak je proveden na zahtjev Sveučilišta u Mostaru.

Podijelite članak