Screenshot 5 20
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 13, 2021 @ 12:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Atmosfera na Mjesecu ne sadrži dovoljno kisika za život ljudi, no ispod njegovog stjenovitog sloja postoji dovoljno kisika da omogući život osam milijardi ljudi.

NER FIT

Istaknuti naučnici predvođeni Johnom Grantom tvrde da Mjesec sadrži mnogo minerala koji su usko povezani s kisikom te da bi se ispod površinskog stjenovitog sloja pod nazivom regolit moglo nalaziti dovoljno kisika za preživljavanje osam milijardi ljudi u periodu od 100.000 godina.

Naučni proračuni su bazirani na podatku da je čovjeku potrebno 800 grama kisika dnevno kako bi preživio, a regolit je dubok oko 10 metara. Mjesečev regolit je sačinjen 45 posto od kisika, koji je čvrsto vezan za minerale poput silicija, aluminija te oksida željeza i magnezija.

Kako bi kisik bio dostupan, potreban je proces ekstrakcije koji je jednostavan. Taj sistem troši puno energije, a kako bi bio održiv, morao bi imati podršku solarne energije ili drugih izvora energije dostupne na mjesecu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Australska svemirska agencija i američka svemirska agencija NASA su u oktobru potpisale ugovor o slanju rovera na Mjesec s ciljem prikupljanja mjesečevog kamenja i pokušaja ekstrakcije kisika iz njega.

Naučnik je govorio i o razvoju eksperimentalnog reaktora s belgijskom kompanijom kako bi se unaprijedio proces stvaranja kisika elektrolizom. Nova tehnologija bi mogla biti poslana na Mjesec do 2025. godine u sklopu misije Evropske svemirske agencije bazirane na korištenje resursa.

LIDER